Hoppa till huvudinnehåll

Rasismen oroar Åbopolitiker

Salutorget i Åbo
Salutorget i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström invalidparkering

Politiker ur de största fullmäktigegrupperingarna är oroliga för rasismen som sticker fram i Åbo. De konkreta åtgärderna är ändå än så länge få.
På initiativ av stadsstyrelseledamot Olli A. Manni, Samlingspartiet, får det buddhistiska samfundet en handräckning på 10 000 euro efter att de tidigare på hösten råkade ut för en anlagd brand i sitt tempel.

De andra stora fullmäktigegrupperingarna har just nu inte några lika konkreta planer på att bistå invandrare som utsatts för rasism, men de lovar ge sitt stöd. Ilkka Kantola (SDP) är oroad över att det finns tecken på en mera organiserad invandrarfientlighet.
- Vi måste se allvarligt på situationen om det är så att det också Finland börjar dyka upp grupper som är öppet rasistiska.
Roda Hassan, De gröna, delar Kantolas oro. Hon har själv flyktingbakgrund och har nu bott tjugo år i Finland.
- Jag känner mig illa till mods av lördagens invandrarfientliga yttringar. Jag har själv blivit utsatt för påhopp och har fått förklara att också invandrare vill arbeta för sitt uppehälle, inte bara leva på bidrag.


(Av Peter Petrélius)

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland