Hoppa till huvudinnehåll

Handolja och massageolja

Handolja och massageolja
Handolja och massageolja Bild: Svenska Yle/Strömsö alexandra de paoli

De flesta hudkrämer på marknaden innehåller fetter som egentligen inte är speciellt bra för huden. Känner man sig osäker på innehållsförteckningarna kan man göra sin egen handolja istället. Alla vegetabiliska oljor innehåller massor av vitaminer och vårdar och skyddar huden. Det gäller bara att blanda så att man får en olja som passar just ens egen hud.

Jag använder helst ekologiska kallpressade oljor eftersom de är mest näringsrika, men de kan kosta en slant. Vill man göra en budgetvariant går det bra att använda en billigare olja. Min filosofi är att det jag smörjer på huden ska vara gott nog att stoppa i munnen, och där får man dra gränsen själv.

Ett tips är att smörja in sig med olja efter duschen eller bastun, för då går den lätt in i huden.

-Alexandra -

Blanda oljor så att det passar just din hud
Handolja

- Avokadoolja
- Olivolja
- Eterisk olja ros

Blanda lika delar avokado och olivolja. Tillsätt några droppar eterisk olja ros.

Eterisk olja gör oljan ännu mer terapeutisk
Massageolja

- Mandelolja
- Solrosolja
- Eterisk olja rosmarin

Blanda två delar mandelolja och en del solrosolja. Tillsätt några droppar eterisk olja rosmarin.
Eterisk olja gör oljan ännu mer terapeutisk. Ros är bra till torr hud. Rosmarin stimulerar cirkulationen och gör stela och ömma muskler mjuka.

Vegetabiliska oljor

Mandelolja är en utmärkt massageolja

Mandelolja
En halvfet olja som håller länge. Den går långsamt in i huden och passar därför till massageolja. Mandelolja är bra för babyvård, känslig hud, hudinflammationer och klåda av torr hud eller eksem. Kallpressad mandelolja doftar mandel.
Tål man inte mandel är aprikoskärnolja ett bra alternativ.

Solrosolja
En torr olja som går snabbt in i huden. Solrosolja är bra vid fet hy, acne och mjäll. Den kan gärna användas till hårinpackning vid torrt hår. Kallpressad solrosolja doftar nöt.

Olivolja hjälper mot hudirritationer, insektsbett, och när man bränt sig på nässlor eller i solen

Olivolja
Den klassiska hudvårdsoljan. En fet, näringsrik och mjukgörande olja som skyddar huden. Den hjälper mot hudirritationer, insektsbett, och när man bränt sig på nässlor eller i solen. Olivolja passar också bra vid eksem, klåda och bristningar. Många har problem med den starka olivdoften, men den tycker jag att man får leva med eftersom olivoljan är så bra.

Avocadoolja
En fet olja som passar för torr och mogen hud. Trots att den är fet absorberas den lätt i huden. Avocadoolja kan användas vid hudinflammationer, solskador och som hårväxtstimulerande inpackning med rosmarin. Kallpressad avocadoolja har svag avocadodoft och kan vara grön.

Rapsolja
En halvfet olja som går hyfsat snabbt in i huden. Rapsolja lindrar klåda och är bra vid känslig, torr eller irriterad hud samt vid hudinflammationer. Doftar smör eller nöt.

Jojobaolja passar på både torr och fet hud eftersom den normaliserar talgproduktionen

Jojobaolja
Halvfet olja som binder fukt i huden och ger en sammetskänsla. Den funkar på både torr och fet hud eftersom den normaliserar talgproduktionen. Jojobaolja är passande vid utslag, sprickor, acne och eksem. Luktar korv.

Nyponfröolja
Min personliga favorit för tillfället! En torr olja som reparerar hudskador och håller huden ung. Den går in snabbt i huden, men har dålig hållbarhet. Nyponfröolja passar bra vid normal till fet hy. Doftar ros och nöt.

Alexandras personliga favorit är nyponfröoljaTips: Smörj in dig med olja efter duschen eller bastun, för då går den lätt in i huden

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.