Hoppa till huvudinnehåll

Mobil skulptur

Mobil skulptur
Mobil skulptur Bild: Svenska Yle/Strömsö jim björni

Det finns nog inget som jag gillar så mycket som skulpturer och tredimensionella figurer. Man kan använda sig av många olika material som till exempel gips, lera eller brons. Mitt material är trä och det passar också utmärkt att göra skulpturer av. Al är ett riktigt bra träslag eftersom det är ungefär lika hårt i både vinter- och sommarväder. Virket skall dock inte vara helt kruttorrt, utan lite fuktigt, så är det lättare att snida.

Strömsödraken är unik och jag kommer inte att göra någon exakt ritning. Bilderna får stå som inspiration och var och en får skapa sitt eget skyddsväsen. Vingarna till Strömsödraken gjorde jag i ek eftersom jag hade några sådana träbitar på lager. Jag rekommenderar dock inte ek eftersom det är onödigt hårt att snida i. Skulpturen blir bara finare med åren då den får nötningar och kanske en och annan spricka. Lycka till med formandet och använd alla verktyg ni har.

-Jim -


Abertsmoment:
1. Börja med att skissa upp skulpturens form.




2. Såga sedan ut delen/delarna, till exempel med en bandsåg.




3. Med vassa stämjärn snider man fram detaljerna.




4. Slipa sedan kanterna släta.




5. Måla till sist skulpturen.



Nyligen publicerat - Bygga och bo