Hoppa till huvudinnehåll

De gröna: Beskatta miljöförstörande konsumtion

De grönas logo ställs fram
De grönas logo ställs fram Bild: Yle de gröna

De grönas partidelegation har godkänt partiets förslag till skattereform. De gröna vill flytta tyngdpunkten i beskattningen från att beskatta arbete till att beskatta miljöförstörande konsumtion.

I reformen ingår bland annat en höjning av energi- och miljöskatten, mervärdesskatten och fastighetsskatten. Kapitalinkomster ska beskattas hårdare och skatten på dividender ska skärpas.

De gröna vill lätta låginkomsttagarnas beskattning med 500 miljoner euro. Skatten för ekoprodukter och grönsaker ska sänkas och studiestödet ska göras indexbundet.

Partiet har som mål att statsekonomin ska vara i balans år 2015.

Läs också Yles tidigare bevakning från partidelegationen!


(Av Stefan Nordgren)

 • Betongbil körde fast i tunnel i Åbo

  Betongbilen satt fast på Skolgatan i två timmar.

  En betongbil fastnade i tunneln under järnvägen på Skolgatan i Åbo vid 4-tiden. Efter två timmars arbete kunde lastbilen fås loss.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Inrikes