Hoppa till huvudinnehåll

Spindelmannen

Niclas Fritzén

Niclas Fritzén är biolog och spindelforskare. Han kartlägger hotade spindelarter och undersöker vilka spindelarter som förekommer på ett visst område.

Spindelhanes könsorgan

Ibland stöter Niclas på spindlar som han inte direkt kan artbestämma eller som han vill ha i sin referenssamling för att studera närmare. Sådana individer hamnar i ett provrör med sprit och får sluta sina dagar hemma i laboratoriet. För att kunna artbestämma en spindel studerar man dess könsorgan i mikroskop. Varje arts könsorgan är unikt så att hona och hane av samma art passar ihop som nyckeln passar i ett lås.

Spindlar kan bita, men de flesta arter är inte aggressiva. En spindel kan reagera i självförsvar om den hamnar i kläm. Däremot är spindelbettet giftigt. Av våra vilda spindelarter är alla utom en art giftig. Ingen spindel hos oss är dödligt giftig för människan, men vissa bett kan kännas som getingsting och smärta ordentligt. Andra bett kan bedöva fingret så att det är bortdomnat upp till ett par dagar.

Läs mera om Niclas Fritzén och hans forskning på hans egen hemsida.

»Här kan du läsa mera om spindlar.

Här hittar du Natur & Miljös hemsida.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.