Hoppa till huvudinnehåll

Spindelmannen

Niclas Fritzén

Niclas Fritzén är biolog och spindelforskare. Han kartlägger hotade spindelarter och undersöker vilka spindelarter som förekommer på ett visst område.

Spindelhanes könsorgan

Ibland stöter Niclas på spindlar som han inte direkt kan artbestämma eller som han vill ha i sin referenssamling för att studera närmare. Sådana individer hamnar i ett provrör med sprit och får sluta sina dagar hemma i laboratoriet. För att kunna artbestämma en spindel studerar man dess könsorgan i mikroskop. Varje arts könsorgan är unikt så att hona och hane av samma art passar ihop som nyckeln passar i ett lås.

Spindlar kan bita, men de flesta arter är inte aggressiva. En spindel kan reagera i självförsvar om den hamnar i kläm. Däremot är spindelbettet giftigt. Av våra vilda spindelarter är alla utom en art giftig. Ingen spindel hos oss är dödligt giftig för människan, men vissa bett kan kännas som getingsting och smärta ordentligt. Andra bett kan bedöva fingret så att det är bortdomnat upp till ett par dagar.

Läs mera om Niclas Fritzén och hans forskning på hans egen hemsida.

»Här kan du läsa mera om spindlar.

Här hittar du Natur & Miljös hemsida.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

  • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

    Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

    Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

    Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.