Hoppa till huvudinnehåll

Spindelmannen

Niclas Fritzén

Niclas Fritzén är biolog och spindelforskare. Han kartlägger hotade spindelarter och undersöker vilka spindelarter som förekommer på ett visst område.

Spindelhanes könsorgan

Ibland stöter Niclas på spindlar som han inte direkt kan artbestämma eller som han vill ha i sin referenssamling för att studera närmare. Sådana individer hamnar i ett provrör med sprit och får sluta sina dagar hemma i laboratoriet. För att kunna artbestämma en spindel studerar man dess könsorgan i mikroskop. Varje arts könsorgan är unikt så att hona och hane av samma art passar ihop som nyckeln passar i ett lås.

Spindlar kan bita, men de flesta arter är inte aggressiva. En spindel kan reagera i självförsvar om den hamnar i kläm. Däremot är spindelbettet giftigt. Av våra vilda spindelarter är alla utom en art giftig. Ingen spindel hos oss är dödligt giftig för människan, men vissa bett kan kännas som getingsting och smärta ordentligt. Andra bett kan bedöva fingret så att det är bortdomnat upp till ett par dagar.

Läs mera om Niclas Fritzén och hans forskning på hans egen hemsida.

»Här kan du läsa mera om spindlar.

Här hittar du Natur & Miljös hemsida.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.