Hoppa till huvudinnehåll

Porrigt värre

Idag skulle jag vilja tala om porr, ett fenomen som jag finner oerhört fascinerande. Det finns tidningar, porr på TV, bilder på webben, gratis stream, dvd-filmer osv...

Det finns alltså någonting för alla. Hundratals olika genrer vad gäller utseende och olika läggningar och fetischer. Det alla dessa olika områden inom porr har gemensamt är att de till 90% är riktade för män.

Ta nu t.ex. första bästa porrtidning i R-kiosken. Hur mycket manligt könsorgan hittar man i en sådan? Inte mycket mer än vad som är nödvändigt för att visa att fruntimren som fotats till tidningen minsann klarar av att ta i alla hål, så att säga. Varför? För att deras målgrupp är heterosexuella män som vill se bilder på jättestora bröst och kvinnor som särar på benen. Och tittar man på det utbud som finns lätt tillgängligt på internet så handlar det – med undantaget lesbisk porr – sällan om att tillfredsställa kvinnan, utan att kvinnan ska tillfredsställa mannen.

Förstås finns det också lite porr riktat till kvinnor. För några år sedan fanns en finsk porrtidning för kvinnor. Den hade jag tillfälle att bläddra i då jag deltog på Vaginadagarna för nåt år sedan. Den första frågan som väcktes i mitt huvud var: är detta verkligen porr? Visst fanns där bilder på nakna män, men allting var så fluffigt och romantiserat, bilderna mera artistiska och mjuka, och fortfarande handlade det om hur man som kvinna tillfredsställer sin man. Som vilken Cosmopolitan som helst, med ”Såhär blir du bra på att suga av din man!”, och dylikt, fast med lite mera nakenhet. Vem sjutton har sagt att kvinnor vill ha mjukt romantiskt sex hela tiden?

När jag hörde att det fanns en porrtidning för kvinnor hade jag minsann väntat mig något i stil med alla de här ”vanliga” porrtidningarna, fast med män i huvudrollen istället. Men icke. (Den tidningen slutade ges ut för ett par år sedan.)

Med allt detta sagt vill jag inte säga att kvinnor inte skulle finna porr, om även riktat till heterosexuella män, upphetsande och kul att titta på, för det tror jag definitivt att väldigt många kvinnor gör. Orsaken till varför det görs så lite porr riktat till kvinnor är nog att det är lite tabu för oss att titta på och njuta av något så ”syndigt och smutsigt” som porr.

Ingen erkänner, alltså vet ingen vad det är kvinnor kan tänkas tända på. Och därför, när det väl görs porr för kvinnor, så blir resultatet som den ovannämnda tidningen: ett antagande av vad man tror tilltalar kvinnor sexuellt. Och eftersom alla kvinnor antas tycka om fluffigt och romantiskt sex hela tiden, vilket inte stämmer och därmed inte säljer, så fortsätter porrbranschen rikta sina produktioner till män. För det är det folk köper.

Hipsu studerar radioproduktion om dagarna och producerar noveller, som aldrig ser dagens ljus, om nätterna, och är ganska så nöjd med den tillvaron.

Nyligen publicerat - X3M