Hoppa till huvudinnehåll

Utskott vill ställa krav på invandrare

Riksdagens förvaltningsutskott vill utreda om Finland kunde betala integrationsstöd till invandrare baserat på hur väl de framskrider i sina språk- och andra studier. Utskottet vill också utreda om de som vill ha finskt medborgarskap har läst på om Finland.

Förvaltningsutskottet gav i dag sitt betänkande till regeringens förslag till lag om främjande av integration.

Utskottet vill också att regeringen ska försnabba asylförfarandet och att den varje valperiod ska ge en redogörelse till riksdagen där Finlands utlännings-, invandrings- och integrationspolitik utvärderas. Regeringen ska då också jämföra Finland med andra EU-länder.

Socialdemokraternas Marit Feldt-Ranta vill understryka att det än så länge bara handlar om förslag på vad som borde utredas. Hon efterlyser pengar av regeringen för att genomföra målsättningarna som finns i lagförslaget.

Också Samlingspartiets Tapani Mäkinen anser att kommunerna måste få mer pengar för integrationsarbete.

Lagförslaget får i sin helhet beröm av partierna.
(Av Eva Blässar)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes