Hoppa till huvudinnehåll

Herbarium

Herbarium
Herbarium Bild: Svenska Yle/Strömsö alexandra de paoli

Det bästa med att göra ett eget herbarium är att det till slut blir en örtabok som är helt ensam i sitt slag. Det är riktigt trevligt att göra herbarieblad om alla de växter som man har någon slags relation till. Där kan man notera personliga tankar om växten, odlingsråd, minnen och annat spännande.

Många associerar herbarium med skoltidens biologilektioner. Ändlösa sommarlov gick förlorade i sökandet efter två hundra växter att pressa och fästa på papper med små klisterremsor. Jag gissar att ett och annat herbarium ligger och samlar damm i källare och vindsförråd. Det är synd när de tar sådan tid att göra.

Jag skulle aldrig klara mig utan mina herbarier, men så innehåller de också mer information än latinskt namn och växtplats. Mina herbarier är som ett uppslagsverk över de växter jag använder. Jag har ett för vilda läkeväxter, ett för odlade, ett för läketräd och ett för giftiga växter. Där fyller jag i intressanta saker som aktiva ämnen, användningsområden, tips och en del folkloristik. Det kan också vara nyttigt att ha med de folkliga namnen.

Ett gammalt herbarium


Man måste inte bara göra herbariesidor över bara läkande växter. Det är riktigt trevligt att göra herbarieblad om alla de växter som man har någon slags relation till. Där kan man notera personliga tankar om växten, odlingsråd, minnen och annat spännande.

Det bästa med ett eget herbarium är att det till slut blir en örtabok som är helt ensam i sitt slag. Ett omfattande uppslagsverk som bara innehåller kunskap som är viktig för ägaren. Mycket nöje!

- Alexandra -

En sida om brännässlan
Det här behöver du:

- Växter
- Växtpress eller tung bok, typ telefonkatalog
- Styvt syrafritt papper, 300 g/m2.. Akvarellpapper är styvt och har vacker struktur.
- Textillim
- Fin penna
- Ev plastfickor

Så här gör du:

Alexandra som jobbar på sitt herbarium
1. Plocka tre vackra exemplar av den växt du vill använda, just när den står i full blom. Strunta i rötterna, de blir mest bara knöliga i det färdiga herbariet.

2. Lägg ut växten mellan gråpapper i en växtpress eller i en telefonkatalog som du ställer något tungt ovanpå. Mycket av estetiken i herbariet hänger på hur fint du pressar växterna, så var noga när du breder ut dem.

En vacker, pressad viol
3. När växten är torr och platt efter några veckor kan du försiktigt pilla loss den och börja skapa.

4. Prova olika sätt att lägga ut växten på pappret. Ibland kan man behöva klippa bort en bit stjälk eller ett blad för att få plats med texten.Alexandra skriver ner den information hon själv vill ha med om växterna
5. Titta i böcker efter information till ditt herbarium. Ett tips är att använda flera böcker, så får du större möjlighet att välja vad du vill ha med.

6. Lägg växten på pappret och skriv. Börja med namn och latinskt namn och låt sedan kreativiteten flöda.Limma försiktigt fast de sköra växterna
7. När du skrivit färdigt är det dags att limma fast växten. Det blir ofta fel när man skriver, och då är det synd om växten redan sitter fast på pappret. Sätt små, små duttar av textillim ytterst på varje blad, på stjälken och på blommorna. Lägg växten på pappret och tryck försiktigt till.Då du är klar har du ett alldeles unikt och personligt herbarium
8. Klart!

9. Om du ska hantera ditt herbarium mycket kan det vara bra att lägga sidorna i genomskinliga plastmappar.

Pressad sprängört

Trädgård