Hoppa till huvudinnehåll

Kekkonens slottsbaler 1959-1961

Här får vi unika inblickar i Kekkonens tidiga självständighetsmottagningar från 1957 till 1961.

Det korta videoklippet ger en glimt av president Urho Kekkonens självständighetsdagsmottagningar på slottet 1959 och 1960.

Klippet börjar med en svartvit glimt från 1959 och går sedan över till en glimt från mottagningen 1960 i de vackraste brunaktiga färger i Technicolorstil.

Den resliga president Urho Kekkonen och hans kortare hustru Sylvi Kekkonen tar emot gästerna och så ser vi också en unik danssekvens.

1961 rör sig Ulla Gyllenberg och Pontus Nordling i vimlet på presidentens slott.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Självständighetsdagen och slottsbalen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet