Hoppa till huvudinnehåll

Labbprov: T4-V

Provrör med blod.
Provrör med blod. Bild: iStock.com webbdoktorn

S-T4-V = Fritt (fi. vapaa, V) tyroxin (T4) i blodserum (S)

Sköldkörteln (tyreoidea) producerar två hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hormonerna har fått sin benämning av att de innehåller fyra respektive tre jodatomer per hormonmolekyl. Största delen av de hormoner som produceras är T4. Ute i vävnaderna omvandlas dock en stor del av T4 till T3.

Det mesta av det T4 som cirkulerar i blodet är bundet till proteiner. Bara en mycket liten del finns fritt i blodet. Eftersom detta fria T4 avspeglar hur mycket fungerande hormon kroppen har att tillgå, är det detta som mäts vid blodprovet.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning. Om sköldkörteln insöndrar för mycket hormoner går kroppen på övervarv, med bl.a. snabb puls, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, darrningar och dålig sömn som följd.

Om produktionen av sköldkörtelhormoner är nedsatt går kroppen på sparlåga och symptomen kan då vara t.ex. frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall och förstoppning.

Sköldkörtelns aktivitet styrs av ett hormon, tyreotropin (TSH, tyreoideastimulerande hormon), som insöndras av hjärnbihanget (hypofysen). Ju mera TSH hypofysen insöndrar, desto mera T4 och T3 får sköldkörteln i uppdrag att producera.

Hypofysens insöndring av TSH påverkas samtidigt av hur mycket T4 och T3 det finns i blodet. Om nivåerna stiger eller sjunker, registreras detta av ett område i hjärnan som heter hypotalamus, som i sin tur ger hypofysen order att minska eller öka insöndringen av TSH och på så sätt reglera sköldkörtelns hormonproduktion.

Om sköldkörteln, t.ex. på grund av en inflammation, på egen hand börjar producera för mycket hormoner minskar hypofysen sin produktion av TSH, för att bromsa sköldkörtelns arbete. Om nivåerna av T4 och T3 sjunker börjar hypofysen producera mera TSH, för att driva på sköldkörteln.

Vid misstanke om en sköldkörtelsjukdom kontrolleras alltid TSH samtidigt som T4-V. Ofta ändras nivån av TSH i blodet innan en skillnad i T4-V kan märkas.

Det andra sköldkörtelhormonet, T3, behöver sällan kontrolleras. Om en patient trots normala T4-V- och TSH-nivåer har symptom som tyder på en överproduktion i sköldkörteln kan också T3-V undersökas.

Varför tas provet?

T4-V tas vid misstanke om och uppföljning av underproduktion eller överproduktion i sköldkörteln.

Referensvärden vid HUSLAB

Vuxna över 18 år: 9 – 19 pmol/l (pikomol per liter, piko=biljondels).

Mot slutet av en graviditet kan värdena vara något lägre.

För högt T4-V

För höga värden av T4-V innebär en överproduktion i sköldkörteln, d.v.s. en hypertyreos.

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är Basedows sjukdom ("giftstruma"). Också en pågående sköldkörtelinflammation (tyreoidit) eller överdosering av tyroxinmedicin höjer T4-V-nivån.

Ett förhöjt T4-V går hand i hand med ett lågt TSH.

Läs mera om Basedows sjukdom

För lågt T4-V

För låga T4-V-värden betyder att sköldkörteln inte arbetar tillräckligt hårt. En underproduktion i sköldkörteln kallas hypotyreos.

Orsaken till hypotyreos kan t.ex. vara sviterna efter en sköldkörtelinflammation (tyreoidit) eller att en del av sköldkörtelns vävnad har förstörts vid en medicinsk behandling.

I de allra flesta fallen går ett lågt T4-V tillsammans med ett förhöjt TSH.

Ett samtidigt lågt TSH och lågt T4 tyder på en tumör som trycker på hypofysen och hindrar den att producera tillräckligt mycket hormoner. Dessa tumörer är sällsynta.

Läs mera om hypotyreos

Hur går provet till?

THS mäts med hjälp av ett blodprov som tas med en kanyl (sprutspets) från en ven i armvecket eller underarmen.

Provet ska helst tas före kl. 12 på förmiddagen. Före provet behöver man inte vara oäten, men om man använder tyroxinmedicin ska dagens dos inte tas förrän blodprovet är taget.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn