Hoppa till huvudinnehåll

Labbprov: T4-V

Provrör med blod.
Provrör med blod. Bild: iStock.com webbdoktorn

S-T4-V = Fritt (fi. vapaa, V) tyroxin (T4) i blodserum (S)

Sköldkörteln (tyreoidea) producerar två hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hormonerna har fått sin benämning av att de innehåller fyra respektive tre jodatomer per hormonmolekyl. Största delen av de hormoner som produceras är T4. Ute i vävnaderna omvandlas dock en stor del av T4 till T3.

Det mesta av det T4 som cirkulerar i blodet är bundet till proteiner. Bara en mycket liten del finns fritt i blodet. Eftersom detta fria T4 avspeglar hur mycket fungerande hormon kroppen har att tillgå, är det detta som mäts vid blodprovet.

Sköldkörtelhormonerna spelar en viktig roll vid kroppens ämnesomsättning. Om sköldkörteln insöndrar för mycket hormoner går kroppen på övervarv, med bl.a. snabb puls, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, darrningar och dålig sömn som följd.

Om produktionen av sköldkörtelhormoner är nedsatt går kroppen på sparlåga och symptomen kan då vara t.ex. frusenhet, trötthet, viktuppgång, håravfall och förstoppning.

Sköldkörtelns aktivitet styrs av ett hormon, tyreotropin (TSH, tyreoideastimulerande hormon), som insöndras av hjärnbihanget (hypofysen). Ju mera TSH hypofysen insöndrar, desto mera T4 och T3 får sköldkörteln i uppdrag att producera.

Hypofysens insöndring av TSH påverkas samtidigt av hur mycket T4 och T3 det finns i blodet. Om nivåerna stiger eller sjunker, registreras detta av ett område i hjärnan som heter hypotalamus, som i sin tur ger hypofysen order att minska eller öka insöndringen av TSH och på så sätt reglera sköldkörtelns hormonproduktion.

Om sköldkörteln, t.ex. på grund av en inflammation, på egen hand börjar producera för mycket hormoner minskar hypofysen sin produktion av TSH, för att bromsa sköldkörtelns arbete. Om nivåerna av T4 och T3 sjunker börjar hypofysen producera mera TSH, för att driva på sköldkörteln.

Vid misstanke om en sköldkörtelsjukdom kontrolleras alltid TSH samtidigt som T4-V. Ofta ändras nivån av TSH i blodet innan en skillnad i T4-V kan märkas.

Det andra sköldkörtelhormonet, T3, behöver sällan kontrolleras. Om en patient trots normala T4-V- och TSH-nivåer har symptom som tyder på en överproduktion i sköldkörteln kan också T3-V undersökas.

Varför tas provet?

T4-V tas vid misstanke om och uppföljning av underproduktion eller överproduktion i sköldkörteln.

Referensvärden vid HUSLAB

Vuxna över 18 år: 9 – 19 pmol/l (pikomol per liter, piko=biljondels).

Mot slutet av en graviditet kan värdena vara något lägre.

För högt T4-V

För höga värden av T4-V innebär en överproduktion i sköldkörteln, d.v.s. en hypertyreos.

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är Basedows sjukdom ("giftstruma"). Också en pågående sköldkörtelinflammation (tyreoidit) eller överdosering av tyroxinmedicin höjer T4-V-nivån.

Ett förhöjt T4-V går hand i hand med ett lågt TSH.

Läs mera om Basedows sjukdom

För lågt T4-V

För låga T4-V-värden betyder att sköldkörteln inte arbetar tillräckligt hårt. En underproduktion i sköldkörteln kallas hypotyreos.

Orsaken till hypotyreos kan t.ex. vara sviterna efter en sköldkörtelinflammation (tyreoidit) eller att en del av sköldkörtelns vävnad har förstörts vid en medicinsk behandling.

I de allra flesta fallen går ett lågt T4-V tillsammans med ett förhöjt TSH.

Ett samtidigt lågt TSH och lågt T4 tyder på en tumör som trycker på hypofysen och hindrar den att producera tillräckligt mycket hormoner. Dessa tumörer är sällsynta.

Läs mera om hypotyreos

Hur går provet till?

THS mäts med hjälp av ett blodprov som tas med en kanyl (sprutspets) från en ven i armvecket eller underarmen.

Provet ska helst tas före kl. 12 på förmiddagen. Före provet behöver man inte vara oäten, men om man använder tyroxinmedicin ska dagens dos inte tas förrän blodprovet är taget.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa