Hoppa till huvudinnehåll

Självständighetsdagen 1967 - i slott och koja

1967 fyllde Finland 50 år. Man firade med pompa och ståt på presidentens slott och finländarna följde med festen på tv. Men samtidigt firade Novemberrörelsen med alkoholister och hemlösa.

President Urho Kekkonen och hans gemål Sylvi Kekkonen tog emot nästan 2000 gäster och detta fick finländarna följa med för första gången i sin helhet.

På plats fanns en mängd viktiga finländare som Mika Waltari, Georg Henrik von Wright och Martti Haavio.

Landets regering kom som vanligt in från Esplanaden, med statsminister Rafael Paasio, utrikesminister Ahti Karjalainen och finansminister Mauno Koivisto.

Efter hälsningsceremonin umgicks man, men dansade inte ännu.

Samtidigt, på en annan plats firade Novemberrörelsen en anti-gala med alkoholister och bostadslösa. Redaktör Gunn Gestrin verkar rätt skeptisk "de hemlösa verkar mest vilja ha korv och öl", men Lars D Eriksson vill få samhället att reagera.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Självständighetsdagen och festen på slottet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet