Hoppa till huvudinnehåll

Självständighetsdagen 1967 - i slott och koja

1967 fyllde Finland 50 år. Man firade med pompa och ståt på presidentens slott och finländarna följde med festen på tv. Men samtidigt firade Novemberrörelsen med alkoholister och hemlösa.

President Urho Kekkonen och hans gemål Sylvi Kekkonen tog emot nästan 2000 gäster och detta fick finländarna följa med för första gången i sin helhet.

På plats fanns en mängd viktiga finländare som Mika Waltari, Georg Henrik von Wright och Martti Haavio.

Landets regering kom som vanligt in från Esplanaden, med statsminister Rafael Paasio, utrikesminister Ahti Karjalainen och finansminister Mauno Koivisto.

Efter hälsningsceremonin umgicks man, men dansade inte ännu.

Samtidigt, på en annan plats firade Novemberrörelsen en anti-gala med alkoholister och bostadslösa. Redaktör Gunn Gestrin verkar rätt skeptisk "de hemlösa verkar mest vilja ha korv och öl", men Lars D Eriksson vill få samhället att reagera.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Självständighetsdagen och slottsbalen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet