Hoppa till huvudinnehåll

Autism

Bild: Cityportal Ab
Bild: Cityportal Ab Bild: Cityportal Ab jenny lexhed

Jenny Lexheds son är autistisk. Lexhed har kämpat hårt för att sonen ska lära sig tala och fungera i samhället, och hennes hårda arbete med att ge sonen en så bra start som möjligt ledde henne slutligen in i en psykos. I dag föreläser hon om det som hänt.

Paret Lexheds son var också deras förstfödde, och de oerfarna föräldrarna visste inte hur de skulle tolka det lilla barnets beteende.

- I början var det inte lätt att veta att Oskar var annorlunda. Men han ville inte bli buren eller vara nära, och han tittade inte på mig utan hellre på en stark lampa, berättar Jenny.

Vad är autism?

* autism är en neurobiologisk störning i det centrala nervsystemets utveckling
* tidigare trodde man att barn med autism eller liknande sjukdomar blev sådana som de var på grund av dålig uppfostran eller vanvård
* liknande störningar är Asperger syndrom, Retts syndrom och disintegrativ störning
* en autistisk person har svårt att kommunicera och ungefär hälften lär sig aldrig tala ett språk
Källa: Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening r.f.

Sedan började hon jämföra Oskar med andra barn i samma ålder. Sonen verkade sen, han lärde sig inte tala, var känslig för ljud och beröring, och lekte inte på samma sätt som de andra.

- Jag brukar säga att det är som ett annorlunda sätt att tänka, säger Lexhed.

Oskar fick inte den hjälp han skulle behövt i tid, så Jenny började själv arbeta för att lära sig så mycket som möjligt om autism och pedagogiken, och började träna sonen. Det var ett hårt arbete och Jenny råkade till sist in i en utmattningspyskos.

I dag har vinden vänt. Familjen Lexhed mår bra och Oskar kan tala och umgås med andra människor. Lexhed har även gett ut en bok där hon berättar familjens historia, "Det räcker inte med kärlek".

Ingela West

Jenny Lexheds personliga webbplats

Se Jenny Lexhed berätta sin personliga historianslag på lärarwebbplatsen Vetamix

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

Nyligen publicerat - Hälsa