Hoppa till huvudinnehåll

ATC-kort

ATC-kort
ATC-kort Bild: Svenska Yle/Strömsö camilla forsén-ström

ATC står för Artist Trading Cards och är en av de stora hobbytrenderna just nu. Det handlar om konstnärliga byteskort, personliga bilder som man skapar och komponerar själv och sen byter med andra. I princip kan man använda vilka material som helst, så länge man håller sig till måttet 64x89 mm. En perfekt litet mått att göra storverk på!

Exempel på material och sådant du kan behöva:

- sax
- skärkniv
- lim i olika former (stiftlim, universallim, spraylim)
- tjockare papper och kartong
- blyertspenna och tusch
- mönstrat papper, tidningar, foton, reklambilder, snören, garn, spets, tygbitar, läder…. De material som du själv känner för med andra ord!
- glitter
- målartejp, silvertejp
- stämplar
- dymoapparat
- har du sysslat med scrapbooking fungerar de flesta ingredienser från det alldeles utmärkt!

Listan kan göras hur lång som helst!

material

Camilla tillverkar ett till kort
Komposition och utformning är helt fritt, du kan välja att bygga upp en liten historia med hjälp av bild och text, skapa vackra mönster eller testa material som du annars inte provat på men nu är formatet så litet att det är lättare att komma igång! Det går alldeles utmärkt att virka ett ATC kort!Flera snygga och personliga exempel på ATC
Är du intresserad av att byta bilder med andra finns det olika ATC sidor på webben att söka sig in på och gå med i olika bytesgrupper. De flesta onlinegrupper är internationella och då är det bra att känna till vissa uttryck som ofta dyker upp:Camilla, Jim och Anne i ATC workshop

- Unika ATC, det finns bara ett av varje, kallas original (original)
- Set med identiska ATC kallas edition (utgåva) och är numrerade
- Set med samma tema, men olika motiv kallas series (serie)Fina ATCn
Men det som är huvudsaken är att du skapar bilder och får släppa loss kreativiteten, termer hit och dit är inte det viktigaste. Skapa bilder, byt med varandra! En av huvudreglerna är de som sagt skall bytas och inte säljas!Kom ihåg personuppgifterna på kortets baksida!
På baksidan av kortet ska finnas följande information:

- skaparens namn
- e-mailadress eller postadress
- kortets titel (om det finns någon)
- nummer om det är en serie av kort med samma motiv eller serie (t.ex. 1/5, 2/5… osv.)Ett till inspirerande exempel på ATC
Släpp loss kreativiteten och skapa fritt!Elever från Dagsmark skola

Camilla, Anne, Jim och Owe bytte kort med eleverna i Dagsmark Skola.

Massor ATC-kort

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Konstskolan i Borgå fick en enorm bokskatt

  Den donerade bokskatten omfattar konstens alla områden.

  1 200 konstböcker har donerats till Borgå konstskola. Rektor Leena Stolzmanns dröm är att konstskolans ateljé ska vara öppen en gång i veckan. Då kan man bläddra i böckerna.

 • Allvarligare ton på årets Art Sibbe

  Konsten och samhällsandan går hand i hand.

  Tiden vi lever i präglar också konsten. Enligt bildkonstnären Carin Bengts råder en stillsam stämning till en dov färgskala vid utställningen Art Sibbe 17 i Sibbo än tidigare år.

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Teaterrecension: Blod, skit och sperma

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar exkrementteater i Berlin.

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar extremteater i Berlin. Och tyckte mycket om det han såg. Och frågar sig varför en sådan föreställning inte är tänkbar i Svenskfinland.

 • Att skiljas är att dö en smula

  Sommarlägret Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

  Konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute organiserar ett sommarläger i Ekenäs. Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

  Nästan alla nästa årets åttor ska bli konsttestare.

  Så gott som alla Finlands åttor ska under nästa läsår testa och utvärdera två olika konstupplevelser. Fonder står för notan och konsten blir därmed tillgänglig för alla.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!