Hoppa till huvudinnehåll

Självständighetsbalen 2010

Finland firade 93 år av självständighet den 6 december 2010. Och 2 miljoner tv-tittare följde med då Tarja Halonen festade med sina gäster på slottsbalen.

Självständighetsfestligheterna kulminerade med presidentparets mottagning på presidentens slott. President Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi hade bjudit in 1 800 gäster.

Självständighetsbalen 2010 på presidentens slott följde invant mönster. Årets tema är hållbar utveckling och ett rättvist samhälle.

Utskänkningen kommer också i år att basera sig på naturenligt odlade produkter och närmat. Kaffebordets höjdpunkt är den traditionella Ellen Svinhufvudtårtan!

Totalt var 1 800 personer inbjudna till festen. Statsrådets medlemmar, riksdagsmännen, Europaparlamentarikerna, höga statstjänstemän och diplomatkåren. Vid sidan av dem har presidentparet bjudit in finländare som utmärkt sig under året.

Till årets fest har också inbjudits ett tiotal personer som i fjol tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Vid den här tiden i fjol upplevdes svininfluensan som ett allvarligt hot, och presidentens kansli lovade en ny inbjudan till dem som misstänkte smitta.

Festen förlöpte enligt traditionerna, vissa personer besökte festen kanske för sista gången, bl.a. Tanja Karpela, Janina Andersson och Hanna-Leena Hemming. Det ärevördiga presidentparen Koivisto och Ahtisaari hedrade också festen.

I vimlet träffar redaktörerna bl.a. Janina Andersson, Brita Stenius-Aarniala, som är ordförande för förbundet för Krigsbarn, skådespelaren Birgitta Ulfsson, som besöker festen för 17 gången och författare Anna-Lena Laurén.

Självständighetsdagen och slottsbalen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet