Hoppa till huvudinnehåll

Tvålskrubb

Tvålskrubb
Tvålskrubb Bild: Svenska Yle/Strömsö alexandra de paoli

Fasta tvålar kan vara fantastiskt mysiga – så länge de är hyfsat nya och fräscha. Men tyvärr tenderar tvål att torka, spricka, bli missfärgad och tappa doften. Och så känns det fel att kasta bort en tvål som det är mycket kvar på, bara för att den inte är lika fin som när den var ny.

De gamla tvålskrottarna kan få nytt liv i en tvålskrubb. Det är som en kombination av en skön skrubbhandske och en örtig tvål, så man blir både ren och mjuk när man tvättar sig med den. Och eftersom tvålen ligger insydd i skrubbhandsken behöver man inte se hur tråkig den ser ut. Ett kul exempel på återbruk!

- Alexandra -

Torkade rosenknoppar
Det här behöver du:

- Gamla tvålskrottar
- En bit olivoljetvål utan doft
- Ev. lite sheasmör (för att återfetta huden)
- Torkade rosenknoppar
- Eterisk olja efter smak. Sandelträ eller lavendel passar bra i tvål.
- Vit juteväv (brun går också bra, men måste tvättas innan man börjar jobba med den)Alexandra hackar tvålen i bitar

1. Hacka tvålskrottarna grovt

2. Hacka olivoljetvålen grovtAlexandra blandar i eterisk olja i tvålhacket

3. Blanda i lite sheasmör i tvålhacket, ca 1 tsk per 100 g tvål
4. Rör ner torkade rosenknoppar, ca 2 tsk per 100 g tvål
5. Blanda i eterisk olja, ca 20-50 droppar per 100 g tvål (här får man gå efter smak, en del oljor är starkare än andra)Alexandra syr fast en bit spets, som man kan trä över handen

6. Sy ihop en påse av juteväven, ca 10 x 15 cm
7. Sy fast ett band tvärs över påsen, att trä över handen. Jag använde en bit spets som farmor har virkat.Alexandra fyller påsen med tvålblandning

8. Fyll påsen med tvålblandningen och sy igen överst. Glöm inte att fästa en upphängningsögla i sömmen.
9. Ta med påsen in i duschen eller bastun. Blöt den och skrubba över hela kroppen.
10. När tvålen är slut kan man sprätta upp påsen och fylla på med ny tvål.

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till schampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.