Hoppa till huvudinnehåll

Yoga för kropp och själ

På 1970-talet var yoga ännu inte vardagsgymnastik. Då krävdes medvetenhet om själva kulturen bakom yoga. Tjugo år senare njuter man i fulla drag av ashtanga yogans inverkningar och t.om. pensionerade män hittar till yogan.

Redaktör Peter Turtschaninoff tar upp frågan om yoga kan hålla dig frisk och t.om. bota dig från sjukdomar. Han intervjuar yogi(yogamästare) Swami Anandanand, som berättar om traditionen och ritualerna bakom yoga. Och om vilka sjukdomar yoga kan bota.

Den snart 75-åriga Swami Anandanand har aldrig ätit kött, hans dagliga kost består av ett glas kokt mjölk och frukt.

Vi får lära oss några asanas (yogaställningar), men vissa är såpass svåra att man inte skall pröva dem hemma.

Turtschaninoff intervjuar också docent Erkki J. Valtonen på Mejlans sjukhus. Valtonen påpekar att även om man inte kan visa att yoga botar någon, så är det hälsosammare att utöva yoga än att låta bli.

Tjugo år senare får bekantar vi oss med ashtanga yogan, en mera energisk och rörlig yoga-form. Tove Palmgren utövar yoga varje dag, och säger att det var kärlek vid första anblicken. Den unga Jochum von Veh är också förtjust. Ashtanga yoga hjälper både kropp och själ.

Och på 2000-talet är yoga så vanligt att man ordnar yoga för pensionerade män på medborgar- och arbetarinstitut, s.k. gubbyoga.

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet