Hoppa till huvudinnehåll

I december 1936

Alexis af Enehjelm gräver 1936 bland gamla radioreportage på skivor. Här är det december med julrusning på tåg, i varuhus och i kasernen. Vi får också höra om banksäkerhet och ridstall.

Reportageavdelningens chef Alexis af Enehjelm presenterar programmet, som består av radioreportage på skivor som skall förstöras.

Det är december, och redaktör Kaj Klinge ger sig ut för att julhandla. Han talar med barn om leksaker.

L. H. von Willebrand, besöker på julaftonen Helsingfors järnvägsstation och talar med biljettfröknarna. Det har varit full rusning på tågen, men biljettfröknarna har ändå tid att njuta av julefriden.

von Willebrand hälsar också på soldaterna i kasernen på högvakten och pratar med dem om att hurudant är det att fira jul i kasernen och inte hemma. Vi hör signalen för aftonbön och för sängdags för soldaterna.

Alexis af Enehjelm påpekar att vid jul är det särskilt viktigt att tänka på pappornas ekonomi. Magister Åke Tollet besöker kassavalvet på en stor bank och berättar om bankens skyddsanordningar.

Och efter det besöker L. H. von Willebrand ett stall. Vi får höra en ridlektion och en intervju med kapten Hausen som förklarar vad det betyder att vara master för klubben utomlands och i Finland.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet