Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnornas julmässa 1962

Det är trängsel på kvinnornas julmässa i början av 1960-talet. Försäljarna får kämpa om platser och hantverken snarast rivs ur händerna.

Kvinnoföreningen Unionen ordnade den första mässan för kvinnor i december 1922. Sigrid Heinricius och Maikki Friberg var primus motorer för julmässan. Meningen var att ha en julbasar för finländska kvinnor som tillverkat egna produkter.

1962 fyller mässan fyrtio år och man firar. Basaren är otroligt populär både för publiken och försäljarna.

Kvinnornas julmässa ordnas fortfarande varje år av Kvinnornas Kulturförening som hör till Kvinnoorganisationernas Centralförbund

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet