Hoppa till huvudinnehåll

Mysgubben Rosenberg: Wallin är en gnällponke

Thomas Rosenberg
Thomas Rosenberg Bild: SFP thomas rosenberg

Den finlandssvenska skriftställaren Thomas Rosenberg anmäler sig som ytterligare en "mysgubbe" - de som anser att den obligatoriska svenskan i finska grundskolor kunde avskaffas utan skadliga konsekvenser.

Det var SFP:s ordförande Stefan Wallin som kritiserade "mysgubbar som sitter på Emsalö eller i akademiska elfenbenstorn".

- Jag har länge ansett att vi borde tänka om i fråga om den obligatoriska språkundervisningen. Vi skulle framförallt vinna i goodwill på finskt håll, säger Thomas Rosenberg.

Visserligen är det mycket eleverna måste lära sig skolan. Men detta med svenskan är ett långt och djupt trauma i den finska folksjälen, så vi kan bara förlora på kravet på att finnarna ska lära sig svenska "för att ge oss betjäning på svenska". Finnarna ska lära sig svenska för sin egen skull, inte för vår skull, anser Rosenberg.

Värre än förr

Den här språkdebatten är värre än tidigare, för hetsen kommer inte att gå över efter riksdagsvalet, sade Ulla-Maj Wideroos i en intervju i Aktuellt 17.

Rosenberg håller med. Dagens språkdebatt återspeglar valutsikterna och Sannfinländarna har hittills varit modesta, men det blir ett annat ljud i skällan när de väl fått så mycket röster som de förutspåtts, tror han.

Centern igen för en överlevnadskamp - på samma sätt som SFP - i de delar där Centern tidigare har varit stark, hela den finska landsbygden utanför tätorterna, Finlands glesbygd.

Nu för centern en kamp för livet, som ett resultat av avfolkning, jordbrukskris och strukturerna i den offentliga förvaltningen. De låter sin kamp för existensen gå ut över finlandssvenskarna.

- Många har också efterlyst starka finska politiker som talar för finlandssvenskarna. Det har bl.a. tidigare statsministern Paavo Lipponen (S) gjort. Jag är tyvärr inte säker på att det duger, han är känd som lite grälsjuk, passé som politiker och hans parti är minskande. Fighten med statsminister Kiviniemi kan rentav bli kontraproduktiv för oss, säger Rosenberg.

SFP ålderdomligt

SFP:s strategi är tyvärr felaktig och ålderdomlig, säger Rosenberg. Den bygger på 1800-tal, att vi fortfarande vill hålla fast vid en nationell tvåspråkighet överallt i landet. Det viktiga är en stark svenska i de regioner där vi bor, d.v.s. kustområdet, "Svensk-Finland".

Det står inte i konflikt med att svenskan är ett officiellt språk i hela landet.

Wallin uppfann begreppet "mysgubbar". Rosenberg svarar med att kalla Wallin för "gnällponke" - partiordföranden har ibland ett dåligt spelsinne när det gäller formuleringarna och en tendens att bli lite grinig ibland, enligt Thomas Rosenberg.


(Av Eva Blässar)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes