Hoppa till huvudinnehåll

Fredsbevararna stannar i Elfenbenskusten

Fredsbevarare i Elfenbenskusten
Fredsbevarare i Elfenbenskusten Bild: Reuters tv elfenbenskusten

FN:s säkerhetsråd har förlängt fredsbevararnas mandat i Elfenbenskusten med sex månader. Tidigare i dag beslöt EU att Elfenbenskustens president Gbagbo, hans hustru och 17 av hans närmaste män inte får resa till EU-området. Enligt nyhetsbyrån AFP tänker EU också frysa deras tillgångar.

FN, EU, USA och Elfenbenskustens grannländer har krävt att Gbagbo ska avgå efter förra månadens presidentval. Gbagbo utropade sig till valvinnare, trots omvärldens protester. FN anser att den rätte vinnaren var Gbagbos rival Alassanne Ouattara.

Gbagbo har motsatt sig fredsbevararnas närvaro, men FN:s säkerhetsråd menar att han inte har rätt att beordra dem att lämna landet eftersom han tagit sig till makten med falska metoder. FN har också vädjat att den statliga militärens soldater ska upphöra att attackera fredsbevararna.

Också den forna kolonialmakten Frankrike och Kanada har hotat med sanktioner om Gbagbo inte överlåter presidentposten åt Ouattara. Vita huset meddelar att USA är redo att införa sanktioner mot Gbagbo.


(Av Eva Blässar)

Läs också