Hoppa till huvudinnehåll

Hertig Karl skymfar på Åbo slott

Bild: YLE hertig karl skymfande klaus flemings lik

Statens konstmuseum Ateneum har återbördat Albert Edelfelts berömda målning "Hertig Karl, skymfande Klas Flemings lik" från 1878 till Åbo slott.

I våras flyttades Edelfelts målning och Erik Löfgrens målning "Kung Erik XIV och Karin Månsdotter" till Helsingfors med motiveringen att förhållandena i slottet var ogynnsamma. Beslutet väckte förtret i Åbo och staden krävde vid flera tillfällen att konstverken återbördas till slottet. Målningarna har funnits i Åbo slott sedan 1960-talet.
I målningen skildrade Edelfelt en händelse under klubbekriget, där hertig Karl enligt traditionen skymfade Klas Flemings lik genom att rycka den döde i skägget. Händelsen är skildrad i Sturekyrkan på Åbo slott.

Edelfelts verk hängde tidigare i slottets Kungssal men har nu fått en ny plats bakom glas i ankomsthallen.

Löfgrens målning däremot blir kvar i Helsingfors. Målningen kommer att ersättas med en kopia 2012.


(Av Niclas Lundqvist)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje