Hoppa till huvudinnehåll

Migrän ökar risken för hjärninfarkt

En skugga mot en vägg
En skugga mot en vägg Bild: Yle/Arja Lento skugga

Kvinnor som lider av migrän med aura har större risk att drabbas av hjärninfarkt och tillfälliga störningar i hjärnans genomblödning.

Följderna av deras infarkter och störningar är oftast ändå lätta, visar en ny undersökning gjord vid Harvard universitet.

Följderna av slaganfall är i allmänhet värre för kvinnor än för män. Migrän är tre till fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

Enligt undersökningen drabbades kvinnor som led av migrän med aura en och en halv gång oftare av störningar och två gånger oftare av hjärninfarkt än kvinnor som inte led av migrän. Hjärninfarkterna ledde ändå sällan till långvariga skador.

I undersökningen deltog 28 000 kvinnor över 45 år. De hade inte drabbats av slaganfall eller störningar i hjärnans genomblödning. Forskarna följde med kvinnorna under 14 års tid och de fick i genomsnitt 400 tillfälliga störningar i hjärnans genomblödning och 350 hjärninfarkter.

Endast migrän med aura ledde till ökad risk för störningar. Migrän med aura innebär ett förstadium till själva migränanfallet då personen upplever problem till exempel med synen eller hörseln. Cirka en tiondel av finländarna lider av migrän. Av dem drabbas var sjunde av migrän med aura.


(Av Henrika Juslin)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes