Hoppa till huvudinnehåll

Julseder från förr

Jultraditionerna såg annorlunda ut i början av 1900-talet. Då hängde julgranen i taket och barnen sov på halmbäddar under borden på julaftonsnatten.

Här berättar både någa barnbarn och deras mor- och farföräldrar om svunna tiders jular. Programmet är gjort på 50-talet och julsederna som diskuteras var antagligen populära i början av 1900-talet.

Då trodde man ännu på tomten, alltså inte jultomten, utan en liten gubbe som bodde i gårdarna och vakade över både boskap och ägare. Det gällde att hålla tomten nöjd, det gjorde man bland annat genom att ställa ut ett fat gröt åt honom. Själva julgubben var en betydligt mer skrämmande uppenbarelse än i dag. Han hade på sig en mask och en avig päls. Istället för att önska god jul slängde han bara in klapparna som barnen sedan fick leta efter.

Andra svunna traditioner är bland annat stjärngossarna som gick från gård till gård under Annandagjul och sjöng sånger.

Generalskan Sally Åkerman talar om sin barndoms jular i Fredrikshamn på 1880-talet.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet