Hoppa till huvudinnehåll

Rumänska tiggare i Finland

Skall man ge pengar åt tiggare? Eller förbjuda tiggeriet helt och hållet? Ingen vill väl se nöd, men vad hjälper?

En arbetsgrupp vid Inrikesministeriet vill förbjuda så kallat professionellt tiggeri i ordningslagen. Enligt arbetsgruppen har tiggeriet ökat märkbart under de två senaste åren i synnerhet i huvudstadsregionen. Tiggeriet har också blivit mer störande och aggressivt än tidigare.

Enligt arbetsgruppen kan man genom att förbjuda tiggeri förebygga sådan verksamhet där människors utsatta ställning utnyttjas. Arbetsgruppen anser att ett förbud mot tiggeri skulle minska antalet tiggare.

I ordningslagen ska dessutom ingå bestämmelser om olagligt upprättande av läger.

Ett förbud mot tiggeri skulle vara diskriminerande och skulle inte lösa det verkliga problemet, säger minoritetsombudsman Eva Biaudet. Enligt Biaudet riktar sig ett förbud i praktiken mot romer, även fast förbudet gäller alla. I grundlagen finns förbud mot diskriminering och det gäller också sådana åtgärder som indirekt leder till diskriminering.

Hur har då romerna det i Rumänien? Varför kommer de till Finland och tigger?

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.