Hoppa till huvudinnehåll

Breakdance i Finland på 80-talet

Breakdance "kräver en god kondis och ger sina utövare utlopp för den överloppsenergi, som annars kanske kunde användas till ett sämre ändamål", presenterar Sportmagasinets redaktör Björn Federley dansen.

Breakdance är en dansstil och ett av elementen i den ursprungliga hip hop-kulturen från 1970-talet. Breakdansen blev populär i Norden på 1980-talet. De fyra elementen inom hiphop är DJ, graffiti, rap och breaking/breakdance.

Breakdance utövas världen över och utvecklas i takt med dansarnas egen utveckling. Det vanligaste sättet att lära sig dansa är av kompisar och att titta på video. Man samlas på en plats eller i en lokal och tränar individuellt på de moves man vill lära sig. Man inspireras av de andra och får kritik och tips på hur man kan göra bättre.

Lotta Lindeman har begett sig till Stationstunneln för att träffa utövare av denna dans. Hon intervjuar också Charles Salter som tagit breakdance till Finland från "södra Bronx", tillsammans med rappen, som, enligt Lotta Lindeman inte mera är lika samhällsomstörtande. Rappen var ett rop på hjälp från de svarta, men nu har den blivit lite för kommersialiserad, menar hon.

Men i Finland är det absolut förbjudet att dansa på gatorna.

Stadssekreterare Pertti Wanne påpekar att "de element som dansen innehåller kan komma i strid med stadens ordningsstadgar, t.ex. kan den störa den allmänna ordningen.

Radioapparaternas volymknapp är påskruvad för fullt och uppvisningen kan innehålla reklam.― Petri Wanne, stadssekreterare

Folket på gatan anser dock att dansen bara är kul och inte stör det minsta. Ungdomarna vill gärna se bra breakdance med bra musik.

Man dansar ju också i USA, man får en amerikansk feeling!

Om breakdance

Dansstilen breakdance kommer från en mängd dansstilar som rocking, och även kampsporter som exempelvis capoeira. Breaking är under ständig utveckling och influeras fortfarande av andra dansstilar och sporter då dansen handlar om att uttrycka sig själv och sätta en personlig prägel.

"Break" i breaking kommer av DJ:ers användning av två skivspelare för att förlänga trum-break:en i låtarna med två exemplar av samma skiva. Som en följd av den musikaliska inriktningen mot breaks började dansarna att allt mer gå ner på golvet och göra mer akrobatiska steg. Breakdance,street dance och electric boogie innefattar olika specialbenämningar:

Jam är en benämning för en tillställning att utöva breaking. Battle är en inofficiell uppgörelse mellan två dansare eller två crews i syfte att avgöra vem som är bäst, en cirkel uppstår ofta när en grupp breakare samlas. Det som händer är att en person dansar medan de övriga står runt omkring och observerar.

Rörelserna i breakdance är bl.a. Toprock (stående stil), Uprock (imitationer av slagsmål, knäböjningar) , Downrock (på golvet med händer och fötter i golvet, Powermoves (akrobatiska inslag, nästan alltid snurrande rörelser, t.ex. Headspin då man snurrar på huvudet), Freeze (balanserande, stillastående rörelser)

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet