Hoppa till huvudinnehåll

Tågolycka på Helsingfors järnvägsstation 2010

Fyra lösa vagnar från ett tomt Intercitytåg körde in i en kontorsbyggnad vid Helsingfors järnvägsstation den 4 januari 2010. En stor katastrof förhindrades av väktarnas rådiga ingripande.

Fyra lösa vagnar från ett tomt Intercitytåg körde in i en hotellvägg vid Helsingfors järnvägsstation den 4 januari 2010.

Olyckan skedde på plattform 13 och berodde troligen på ett fel i bromssystemet. De sista vagnarna kom loss och krockade med perrongen och en kontorsbyggnaden i slutet av spåret. Som av ett under undvek man större personskadar. Ingen omkom och en skadades lindrigt.

En stor katastrof förhindrades av väktarnas rådiga ingripande. Väktarna hade 60 sekunder på sig att tömma perrongen, men hann inte varna dem i byggnaden, men som tur var den första våningen tom.

Kontorsbyggnaden fick omfattande skador, bl.a. vattenskador, medan hotellet Holiday Inn, som låg bredvid fick smärre sprickor i väggen.

Både när- och fjärrtåg ställdes in och förseningarna räckte flera dagar.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet