Hoppa till huvudinnehåll

President J.K. Paasikivis tal nyåret 1950

Medborgare! Ett år har åter gått till det förflutna, men icke heller detta år har tillfört mänskligheten det som den innerligt har hoppats på och väntat - verklig fred.

President J. K. Paasikivi talar till folket på nyåret 1950. Mänskligheten hoppas på fred och tänker på fred. Men det kalla kriget gör att den verkliga freden ligger långt borta.

Glädjen är fredens dotter. President J. K Paasikivi talar om Finlands roll i historien, om de olika historiska frederna. Om kriget och om hur man skall försöka befrämja fred, i synnerhet med Sovjetunionen.

I synnerhet talar president Paasiki om VSB-pakten (Vänskap, Samarbete, Bistånd).

Med dessa tankar önskade president Paasikivi sina åhörare och hela Finlands folk ett gott nytt år!

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet