Hoppa till huvudinnehåll

Konstindustriella högskolan firar med utställning

Designmuseet i Helsingfors.
Designmuseet i Helsingfors. Bild: Fred Wilén/YLE rödbergen

Det var på dagen för 140 år sedan som Slöjdskolan i Helsingfors inledde sin verksamhet. Slöjdskolans efterföljare, Konstindustriella högskolan, firar 140-årsjubileum med en nu utställning på Designmuseet. Tanken med utställningen är att lyfta fram högskolans betydelse för kulturlivet i Finland.

Bakom utställningen står studerandena vid Konstindustriella högskolan. Högskolans samtliga utbildningsområden inom konst, media och design är företrädda och publiken inbjuds också till att delta verkstäder och paneler som ordnas i samband med utställningen.

Under åren har konstindustriella högskolan flyttat och bytt namn flera gånger. 1886 döptes slöjdskolan om till Centralskolan för konstflit, 1969 fick skolan namnet Konstindustriella läroverket och 1973 myntades det nuvarande namnet Konstindustriella högskolan.

Sedan början av 2010 har Konstindustriella högskolan varit del av Aalto-universitetet.

Utställningen på Designmuseet öppnar på tisdag och den pågår fram till den 27 februari.


(Av Rikhard Husu )

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje