Hoppa till huvudinnehåll

Jan-Erik Andersson, Åbo och Lövhuset

Jan-Erik Andersson har över tjugo år kämpat för vackra byggnader i Åbo. Till sist byggde han ett unikt och sagolikt hus: Lövhuset.

Det så kallade lövhuset är en kombination av konst, arkitektur och natur. Huset på Hirvensalo i Åbo är också hem för Jan-Erik Andersson och hans familj som tillsammmans har planerat och byggt huset.

Det är ingen slump att huset ser ut som ett sagohus. Förutom att planerarna tagit intryck av kända arkitekters verk har bland annat Astrid Lindgrens barnböcker gett idéer till huset.

Att bygga ett trevåningshus med en grundplan som tagit modell av ett löv är en utmaning. Det blev särskilt tydligt under projektets gång. Kunskapen att bygga okonventionella hus är mycket begränsat i Finland och kräver en hel del pionjärarbete.

Men Jan-Erik Andersson har länge kämpat för fina hus i Åbo. En kamp som inte varit lätt alla gånger. Det ser vi i klippen om repslageriet samt Strandellska husen och Wikeström & Krogius hus.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet