Hoppa till huvudinnehåll

Livets ord - köp dig frälsning

I slutet av 80-talet kom Livets ord till Finland. Det viktigaste för Livets ord var frälsningen; både materiellt och kroppsligt.

Församlingen Livets Ord grundades 1983 av Ulf och Birgitta Ekman i Uppsala. Församlingen kännetecknas av karismatiska gudstjänster med betoning på personlig omvändelse, tungotal och helande.

Livets ord betonar hälsan och det materiella och har beskyllts för att vara en penningsdyrkande framgångsteologisk sekt: "När jag lägger min slant i kollekten kommer jag ut välsignad", manar prästen i det första klippet.

Också sjukdomarna ses som Guds straff och härstammande från djävulens demoner. Gud frälser dem som ger kollekt och bekänner sina synder. De karismatiska predikanterna fäller människor till marken med sin kraft, och berättar om diabetiker som kastat alla insulinsprutor.

Stig Åman berättar att han efter att ha sett filmen Exorcisten gick ner i en djup depression, där han var rädd för Djävulen. Men Bibelskolan Goda Nyheter - en väckelsrörelse inom Livets ord - har gett honom livslusten tillbaka.

Stefan Backholm, som lämnat Fria Missionsförbundet, funderar på vad som är farligt i frikyrkorna. Dels betonar man inte människans fria vilja säger han. Och relationen är dessutom alltid uppåt, inte till sin omgivning. Man ber Gud om förlåtelse, i stället för sina medmänniskor.

På 2000-talet har Livets ord, enligt prästen Jan Cedercreutz, gått mot ett mera samhällstillvänt håll.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.