Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen delad i Tunisien

Bild: Reuters TV 19.1.2011

Demonstrationerna fortsatte i Tunisien under onsdagen. Demonstranterna vill städa bort de flesta som hade med den avsatte presidenten Ben Ali och hans parti att göra.

Det är ändå mycket oklart hur den nya regeringen ska se ut. Den tunisiska oppositionen är delad. En svår fråga är vilken roll det islamistiska partiet en-Nahda kan få.

Många är rädda för att en islamistisk regering ledd av en-Nahda skulle vara emot västerländska intressen. Partiet själv säger sig vara villigt att följa en ganska öppen och liberal linje och har jämförts med Turkiets AKP-parti.

Den tunisiska regeringen meddelade på onsdagen att den frigett de sista politiska fångarna. Bland dem fanns också en-Nahdas medlemmar.

I stället har 33 av den före detta presidenten Zine al-Abidine Ben Alis släktingar arresterats för "brott mot Tunisien". På tunisisk tv visade man guld och juveler som beslagtagits av de arresterade.

Enligt Timo Behr, forskare vid Utrikespolitiska institutet, spelar armén en nyckelroll i den tunisiska revolutionen. Maktövergången gick smärtfritt för att armén inte tog Ben Alis sida. Vem som än tar över här näst måste godkännas av armén, menar Behr.

Behr ser det inte heller som en omöjlighet att revolutionen sprider sig i arabvärlden.


(Av Lotta Staffans)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes