Hoppa till huvudinnehåll

Marskalk Mannerheims begravning

Från Lausanne, Schweiz kom ett sorgebud i januari 1951. Finlands marskalk Carl Gustaf Mannerheim hade avlidit den 28 januari 1951.

Marskalk Mannerheim (1867-1951) bodde den sista perioden av sitt liv i Lausanne i Schweiz. Han hade planer på att bli jordburkare, men hans dåliga hälsa satte stopp för det.

Han vistades vid ett privat sjukhus vid Genevesjön, där han skrev sina memoarer.

Den 28 januari 1951 avled marskalk Mannerheim. Hans stoft fördes till Finland och anlände den andra februari till Malms flygfält.

Kistan med stoftet fördes till Domkyrkan i Helsingfors där den låg lit de parade så att alla medborgare kunde hedra minnet av marskalken.

Den fjärde februari arrangerades en stor och ståtlig begravning för marskalk Mannerheim. Sorgeföljet var över en kilometer långt och omkring 100 000 människor följde begravningen. Många av dem minns ännu det ståtliga tillfället. Inger Wikström-Lindgren minns att hon som tonåring blev översiggiven av sorg.

Reporter vid begravningen är Carl-Erik Creutz. President Mannerheim begravdes på Sandudds hjältegravar, där man lägger kransar vid statsbesök, på självständighetsdagen och julen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.