Hoppa till huvudinnehåll

Vattenledning i Vexala upprör Centern

Nykarleby.
Nykarleby. Bild: YLE/Rolf Granqvist stadshuset

Svenska Centern misstänker mygel och korruption i Nykarleby. På Svenska Centerns hemsida förs det fram fräna åsikter om "röta" i Nykarleby.

Misstankarna går till fjolåret då Nykarleby kraftverk drog en vattenledning till åtta sommarvillor i Vexala. Ledningen började kosta över 60 000 euro medan villaägarnas utgifter blev knappt hälften.

Eftersom en av villaägarna är stadsdirektör Gösta Willman, har Centerns fullmäktigeledamot Leif Häggblom i Nykarleby begärt siffror av Nykarleby kraftverk. Häggblom säger att han vill få utrett att allt gått rätt till.

"Ingen subventionering"
På Nykarleby kraftverk förklarar driftschef Ben Ingman att vattenledningen i Vexala kommer att betala sig när fler villaägare ansluter sig.

Misstankar om att man skulle ha subventionerat stadsdirektörens och de andra villaägarnas vatten tillbakavisas också av Nykarleby kraftverks direktionsordförande Jan-Erik Frostdahl och vd Tony Eklund.

Kraftverkets ledning har kallat Centerns Leif Häggblom till en information om vattenledningen i Vexala.

- Inte ska politiker springa på kraftverket, utan informationsbegäran ska gå den officiella vägen, säger Frostdahl.

På fredag lägger Frostdahl och vd:n Tony Eklund siffrorna på bordet åt Häggblom.

"Svårt få ut information"
Leif Häggblom säger å sin sida att han bollats hit och dit när han försökt få information och då blir man ju misstänksam, särskilt som SFP har monopol i Nykarleby och han själv hör till ett minoritetsparti.

Stadsdirektör Gösta Willman har reagerat på misstankarna från Centern med att be revisionsnämnden speciellt granska vattenprojektet i Vexala när de går igenom affärsverket.

- Jag har inte varit varit aktiv när det gäller vattenledningen utan bara antecknat mig som en av konsumenterna, säger Willman.

Att det blev en förlustaffär för staden, åtminstone i det här skedet, beror på att det blev mera sprängningsarbeten än affärsverket räknat med. I praktiken innebär det att staden lagt ut mera pengar än man fått in i anslutningsavgifter.


(Av Roger Källman)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten