Hoppa till huvudinnehåll

Hur såg man på Sovjetunionen 1986?

"Dobryi vetsher!/God afton!". Vad betyder Sovjetunionen för Finland 1986, trettio år efter Porkalas återlämnande? Varför förbjöds Born American? Och vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

I Veckans puls undersöker och diskuterar man vad Sovjetunionen har för roll för Finland. Det är 30 år sedan Porkala överlämnades till Finland. Ambassadör Donald Fields är med och diskuterar.

Renny Harlins film Born American (Jäätävä polte) har förbjudits av Filmcensuren och en orsak var de antisovjetiska tendenserna. Donald Fields är inte förtjust i filmen, men han är emot censur i alla former. Dock är han inte överraskad att filmen förbjöds. "En film bör inte skada Finlands förbindelse till ett annat land", säger Fields.

Och det andra landet är förstås Sovjetunionen, kontrar Tom Backmansson.

Enligt en undersökning har över 90 procent av gymnasieeleverna i Finland en negativ eller mycket negativ bild av Sovjetunionen, säger redaktör Tom Backmansson. När Veckans puls frågar ungdomar på skolgårdar och gator verkar detta faktiskt stämma. K J Lång menar att ungdomen inte förstår vad Sovjetunionen har betytt för Finland.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet