Hoppa till huvudinnehåll

Hur såg man på Sovjetunionen 1986?

"Dobryi vetsher!/God afton!". Vad betyder Sovjetunionen för Finland 1986, trettio år efter Porkalas återlämnande? Varför förbjöds Born American? Och vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

I Veckans puls undersöker och diskuterar man vad Sovjetunionen har för roll för Finland. Det är 30 år sedan Porkala överlämnades till Finland. Ambassadör Donald Fields är med och diskuterar.

Renny Harlins film Born American (Jäätävä polte) har förbjudits av Filmcensuren och en orsak var de antisovjetiska tendenserna. Donald Fields är inte förtjust i filmen, men han är emot censur i alla former. Dock är han inte överraskad att filmen förbjöds. "En film bör inte skada Finlands förbindelse till ett annat land", säger Fields.

Och det andra landet är förstås Sovjetunionen, kontrar Tom Backmansson.

Enligt en undersökning har över 90 procent av gymnasieeleverna i Finland en negativ eller mycket negativ bild av Sovjetunionen, säger redaktör Tom Backmansson. När Veckans puls frågar ungdomar på skolgårdar och gator verkar detta faktiskt stämma. K J Lång menar att ungdomen inte förstår vad Sovjetunionen har betytt för Finland.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet