Hoppa till huvudinnehåll

Renbete i omvandling

På 1970-talet var rennäringen i Lappland hotad när kraftverken byggde dammar, turisterna skräpade ner och skogarna kallhöggs.

Det är vanligt att tro att alla samer är renskötare lever på rennäringen och försäljning av renkött, men även historiskt har stora delar av samerna levt på fiske eller andra näringar.

Det finns bestämmelser om hur många renar som varje sameby får ha. Rennäringen är en näring som är beroende betesmarker. Det har hänt att domstolen bestämt att t.ex. vind- och vattenkraft har fått gå före renskötsel.

I rennäringen använder man numera ofta snöskoter för att ta sig fram, men man fångar renar på samma sätt som i gamla tider. Man använder lasso, på samiska suohpan.

Erik Gagneur och Pekka Aukio reser runt norr om Sodankylä där man har byggt en enorm damm, Lokka damm. Hur skall det gå för rennäringen?

På andra sidan ryska gränsen finns det bra betesmarker och renlav, för ryssarna odlar inte renar, enligt samerna som intervjuas.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet