Hoppa till huvudinnehåll

Lepakko - för ungdomen?

Föreningen för levande musik (Elmu) ockuperade hösten 1979 fredligt ett hus för hemlösa alkoholister i Helsingfors och började rusta upp det till ett musikhus.

1978 ordnade Elmu konsert i Brunnsparken. Tv-nytt intervjuade Otto Donner som talar om vikten av ett eget hus för Elmu.

I den s.k. Lepakkogrottan fanns då en plats för hemlösa alkoholister, Liekkihotelli. Veckans puls besöker det dystra stället.

Hösten 1979 ockuperades sedan Lepakko, som huset kallades. Man renoverade med talkoarbete och i början utan någon hjälp från myndigheterna. Man försökte få in pengar genom lopptorg och evenemang.

Sent omsider gav staden Elmu rätt att hyra huset, och även pengar för att hjälpa renoveringen. En miljon mark låter som en stor summa men Christian Moustgaard från Föreningen för levande musik menar att saneringskostnaderna är så stora att pengarna snabbt försvinner.

De av Elmus medlemmar som intervjuas i det första klippet menar att Lepakko är ett av de första projekten som ungdomen själv har startat. Man hade olika slag av aktiviteter: vävstolar, grafik, lopptorg, motorcykelverkstäder. De flesta rummen inhyste träningslokaler för musikgrupper. Och t.om. en studio.

Vi hör en grupp, Maran Hevonen med Mara Walli, uppträda med sin låt Vita tänder.

Vad gillar s.k. vanliga ungdomar Lepakko? Är stället bara för punkare?

1985 startade Helsingfors första lokalradiostation Radio City i Lepakkos lokaler. Radio City hade radioprogram på svenska, och Puskaradio med Kati Mustola för homon och lesbon.

Den 27-åriga Petri Niemi talar om Radio City och hur man göra business på alternativrörelser.

Lepakko fungerade till 1999 då det revs för business i stället.

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Musik och underhållning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet