Hoppa till huvudinnehåll

DR ska värna om kristna värden

Bild: DR danmarks radio

Det danska Public service-bolaget Danmarks Radio ska enligt ett nytt sändningsavtal lägga särskild vikt vid det kristna kulturarvet. Den här formuleringen har fått det att koka på många håll, rapporterar danska medier.

DR:s förra avtal slog fast att bolaget ska värna om det danska kulturarvet, men enligt det nya avtalet har kristendomen inkluderats i DR:s uppdrag.

Idéhistorikern Malene Busk kritiserar formuleringen:
- Public service är ju inte bara till för de kristna, säger hon till tidningen Information. Religionshistorikern Mikael Rothstein säger till nyhetsbyrån Ritzau för sin del att DR ska vara en samlande kraft och till för alla. Därför kan bolaget inte hålla sig till en bestämd ideologisk och värdemässig linje, säger han.

Också den danska oppositionen har kritiserat den nya formuleringen för DR:s uppdrag. Men Danmarks kulturminister Per Stig Möller försvarar avtalet; Vi måste precisera för oss själva vilken grund vi står på då världen har blivit allt mer globaliserad och konfrontatorisk, säger han.
(Av Sara Langh)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje