Hoppa till huvudinnehåll

Är svenskan ett obehagligt tvång?

Varför skall Finland vara ett tvåspråkigt land där alla måste lära sig svenska? Och varför ökar motståndet mot svenskan?

Svenskans ställning har länge debatterats i Finland. Det finns olika åsikter om vilka rättigheter svensktalande borde ha, och om hur mycket resurser som ska satsas på svenskspråkiga tjänster och om svenskan ska läsas som obligatoriskt ämne i skolorna.

Svenskan anses ha en dåligt motiverad särställning. Varför är Finland ett tvåspråkigt land ännu i dag, verkar många fråga sig.

I Spotlight diskuteras vilka rättigheter en finlandssvensk har att tala sitt modersmål? I nödsituationer, inför lagen. Håller den svenska servicen att minska ännu mera. Ja, säger Regina Aarnio. - Nej, menar dåvarande statsminister Matti Vanhanen (på finska).

I debatten med Regina Aarnio deltar även Hanna-Lena Hemming från Samlingspartiet och Antti Rantakokko (Pohjois-Savon Perussuomalaiset Nuoret ry).

Finlandssvenska ungdomar funderar i Park på hur det är att tala svenska. Vågar man göra det på stan eller blir man nedslagen?

Svenskan i Finland har fått en så dålig image, säger Dan Ekholm, som i egenskap av journalist haft Norden som sin specialitet. Han har bland annat verkat som korrespondent och pressråd i Stockholm.

I Radio Vegas "Slaget efter 12" debatterar Timo P. Huhtinen, som tröttnat på argumenteringen för svenskan, Markus Österlund som gör PR för svenskan vid Folktinget och Kenneth Myntti, som skrivit debattboken Svenskan på offensiven eller på intensiven.

Yleredaktören Kirsi Virtanen menar att finlandssvenskarna gått till överdrivt och bara skådar i sin egen navel. Hon gick t.om. så långt att hon kallade finlandssvenskar som vägrar lära sig finska för "en huggorm som vi (Finland) närt vid sin barm". Kirsi Virtanen får mothugg både av Holger Wester, Patrik Rosström och Henrik Othman.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet