Hoppa till huvudinnehåll

Rydman: Invandrarna bör bli finländare

Bild: www.willerydman.fi wille

Samlingspartiets ungdomsorganisation anser att det är hämmande att sträva efter ett mångkulturellt samhälle. Det kan till och med hindra integreringen av invandrare, säger man.

Finland borde inte med skattemedel upprätthålla invandrarnas ursprungliga kultur utan satsa på att invandrarna anpassas till det finska samhället, säger Samlingspartiets unga i ett pressmeddelande.

Ledarna i de största länderna i Europa är eniga om att det är skadligt att stäva efter mångkultur, både för mottagarlandet och för invandrarna själva. Det har Angela Merkel i Tyskland, David Cameron i Storbritannien och Frankrikes Nicolas Sarkozy medgett. Varför blundar Finland fortfarande för det här, frågar sig ordförande Wille Rydman.

Invandrarna måste tillåtas bli finländare. Nu finansierar Finland olika projekt för mångkultur, modersmålsundervisning och religion. Om de resurserna används för undervisning i finska och finsk samhällslära vinner både Finland och invandrarna, säger Rydman.
Integration och mångfald olika saker
De europeiska politikerna kritiserar sina länders misslyckade integrationspolitik, inte kulturell mångfald i sig, säger mingrations- och Europaminister Astrid Thors ( Sfp). Bra integration är nyckel till lyckad kulturell mångfald.

Kulturell mångfald är att leva efter landets lagar och att man har möjlighet att lära sig ett av nationalspråken men också har möjlighet att upprätthålla sin egen kultur och själv välja sin identitet, sade Thors i ett anförande på Etno Forum i Helsingfors.

I den moderna världen finns det mosaikartade identiteter. Det finns somaliska finländare och engelska finländare.
Situationen i Finland och till exempel Tyskland är mycket olika, sade Thors.

- Försökte man i de länder där man nu kritiserar integrationen någonsin integrera invandrarna, frågar sig Thors. I Tyskland tänkte man inte ens på att gästarbetarna stannar i landet, tror hon. Lyssna på migrationsdirektör Kristina Stenman i Måndagsintervjun !


(Av Sara Langh)

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val