Hoppa till huvudinnehåll

Hudförändring

Äldre dam har under det senaste halvåret fått en nippa på kinden. Eftersom hon i sin ungdom hade melanom är hon lite orolig att hudcancern har kommit tillbaka.

Läs hudläkarens svar.

Damen kan vara lugn. Det här är inget melanom.

På bilden ser det ut som om huden ovanför nippan är lite skrovlig. Det kunde därför vara frågan om en seborroisk keratos (verruca seborroica eller verruca senilis), d.v.s. en helt vanlig åldersvårta.

Seborroisk keratos är en vanlig och helt ofarlig hudförändring. Som benämningen "åldersvårta" säger blir den vanligare med stigande ålder. Ofta är åldersvårtor lite mörkare till färgen än den hudförändring som den här patienten har.

Seborroiska keratoser kan skrapas bort i lokalbedövning, ifall patienten tycker att de är kosmetiskt störande.

Det kan dock också vara frågan om ett basaliom (basalcellscancer). Basaliom är en form av hudcancer, men bildar, i motsats till de flesta andra cancerformer, ytterst sällan metastaser.

Basalcellscancer börjar oftast som en ojämn, hudfärgad knöl. Knölen växer efterhand och får ibland en fördjupning i mitten, vilket verkar vara fallet med damens nippa.

De mörka fläckarna i mitten av nippan är antagligen stelnat blod, vilket kan ha kommit från ett sår. Basaliom kännetecknas ofta av sår som inte vill läka.

Basaliom är i princip ofarliga, men ska tas bort eftersom de fortsätter att växa. Ju längre man väntar, desto större blir ärret efter ingreppet.

Tumören skärs bort under lokalbedövning, med en viss marginal för att kvarblivna cancerceller inte ska förorsaka ett nytt basaliom, och skickas till en patologisk undersökning. Ytliga basaliom kan ibland frysas bort.

Basaliom är vår vanligaste och mest ofarliga form av hudcancer. Den drabbar främst äldre personer och uppkommer oftast i ansiktet. Också andra ställen som under långa tider utsatts för solljus kan drabbas.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa