Hoppa till huvudinnehåll

Psykisk och fysisk hälsa bland beväringarna i Dragsvik

Allvarliga olyckor och dödsfall i armén är ganska ovanliga. Däremot är det vanligare med mentala problem hos beväringarna. Och hur känns det för en med psykiska problem att bli bestraffad med arrest?

En lindrigare influensaepidemi fyller sjukstugan i Dragsvik vintern 1987. Annars har beväringarna hållits friska. Men det är nog skönare med skidmarscher i -5 C grader och sol, än i -30 C.

Influensaepidemier har ibland förörsakat dödsfall, men inte oftare än i det civila. Olycksfall sker mer sällan i armén, än i det civila. Däremot har beväringarna mentala problem oftare än andra.

Vågar beväringarna komma och tala om sina problem? Läkaren menar att de kan tala med honom. Och fritidshemmet utnyttjas flitigt av soldaterna. Där kan man tala om sina problem, menar Sixten Lundberg.

Var femte beväring blir under sin tjänstgöring bestraffad i armén. De vanligaste disciplinära åtgärderna är utegångsförbud och arrest. Har man tagit i beaktande den psykiska press en arrest innebär?

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.