Hoppa till huvudinnehåll

Polisarbetet efter Palmemordet

Den första tiden efter mordet på statsminister Olof Palme präglades av förvirring, men hopp om att kunna lösa fallet.

Man visste hurudant vapnet troligen hade varit. De enda spår som gärningsmannen lämnade efter sig är två kulor av typen Winchester-Western 357 Magnum. Båda kulorna överensstämmer med de blyfragment som hittats i paret Palmes kläder.

Det överlägset vanligaste vapnet för denna ammunition är Smith& Wesson 357 och därför har stora ansträngningar gjorts för att hitta ett sådant vapen.

Under utredningens gång har polisen provskjutit 500 magnumrevolvrar. Utredningen har fäst särskild vikt vid att spåra de 10 magnumrevolvrar som var stöldanmälda vid tiden för mordet.

Den troliga gärningsmannen var en man som var 175–190 cm, bar en mörk jacka eller rock, hade ett rörelsemönster som vissa vittnen beskrivit som klumpigt, haltande, rullande, andra som smidigt, och som var mellan 30 och 50 år.

När nästan två år hade gått började hoppet tryta och man bytte ut mordgruppen igen.

2020, 34 år efter mordet på Olof Palme, anser utredarna att det är Stig Engström, den så kallade "Skandiamannen", som mördade Palme.

Läs mera:

Så här gick mordet på Olof Palme till anser åklagaren - "Skandiamannen" Stig Engström utpekad

Åklagaren Krister Petersson har i dag berättat hur polisen tror att Skandiamannen Stig Engström har agerat när han mördade Sveriges statsminister Olof Palme år 1986.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.