Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors under vinterkriget

Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

Kaj Hilli besöker Salutorget och frågar om priser och pratar med försäljare, som saknar sina stamkunder. Fisk får man tillräckligt, fisken kommer med lastbilar från Sibbo men färsk fisk finns inte alltid.

Hilli intervjuar en poliskonstapel som står vid hörnet av Mariegatan och Alexandersgatan. Trafiken är mindre nu, bilarna är dåligt mörklagda, men bilolyckorna har inte ökat på grund av mörkläggningen, det finns ganska många människor som saknar tillståndsbevis, berättar poliskonstapeln.

Hilli besöker också en glasaffär på Mariegatan och intervjuar glasmästaren, som berättar att det finns inte brist på arbete och glas finns det tillräckligt, man kan också använda glasskärvorna till nya fönsterglas.

I det andra klippet får vi höra om hur det är att ge blod. Mycket blod behövs i krigstid. En man försäkrar att det inte är obehaligt för en att ge blod. Pelle Lindholm uppmanar alla friska människor på hemmafronten att ge sitt bidrag till blodinsamlingen.

Kaj Hilli har begett sig till en första hjälp-station i helsingfors. Där intervjuar han doktor Ekman som berättar om första hjälp i Helsingfors, det finns tiotal första hjälp stationer och lika många förbandsplatser och sedan en massa skyddsrum som är utrustad med förbandslådor. Alla arbetare är frivilliga men en del är anställda i stadens tjänst. Det finns en gasbastu också i samband med första hjälp stationen. Unga damer som jobbar vid första hjälp berättar att de sover på stationen och kokar sin mat själv.

Finland genom historien

Finland i krig

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet