Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors under vinterkriget

Helsingfors poliskår skyddar fönster med sandsäckar, 1940
Helsingfors poliskår skyddar fönster med sandsäckar, 1940 Bild: SA kuva Polisinrättningen i Helsingfors,Helsingfors,vinterkriget

Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp

Kaj Hilli besöker Salutorget och frågar om priser och pratar med försäljare, som saknar sina stamkunder. Fisk får man tillräckligt, fisken kommer med lastbilar från Sibbo men färsk fisk finns inte alltid.

Helsingfors under vinterkriget
Helsingfors under vinterkriget Helsingfors under vinterkriget Bild: SA-kuva vinterkriget,Helsingfors,1939,1940

Hilli intervjuar en poliskonstapel som står vid hörnet av Mariegatan och Alexandersgatan. Trafiken är mindre nu, bilarna är dåligt mörklagda, men bilolyckorna har inte ökat på grund av mörkläggningen, det finns ganska många människor som saknar tillståndsbevis, berättar poliskonstapeln

Bombade hus, 1940
Bombade hus i Helsingfors, 1940 Bombade hus, 1940 Bild: SA-kuva vinterkriget,1940,Finland,krig,Helsingfors

Hilli besöker också en glasaffär på Mariegatan och intervjuar glasmästaren, som berättar att det finns inte brist på arbete och glas finns det tillräckligt, man kan också använda glasskärvorna till nya fönsterglas.

I det andra klippet får vi höra om hur det är att ge blod. Mycket blod behövs i krigstid. En man försäkrar att det inte är obehaligt för en att ge blod. Pelle Lindholm uppmanar alla friska människor på hemmafronten att ge sitt bidrag till blodinsamlingen.

Kaj Hilli har begett sig till en första hjälp-station i helsingfors. Där intervjuar han doktor Ekman som berättar om första hjälp i Helsingfors, det finns tiotal första hjälp stationer och lika många förbandsplatser och sedan en massa skyddsrum som är utrustad med förbandslådor.

Skyttegravar i Esplanadparken, Helsingfors, 1940
Skyddsgravar i Esplanadparken, 1940 Skyttegravar i Esplanadparken, Helsingfors, 1940 Bild: SA-kuva skyttegrav,vinterkriget,Helsingfors,1940

Alla arbetare är frivilliga men en del är anställda i stadens tjänst. Det finns en gasbastu också i samband med första hjälp stationen. Unga damer som jobbar vid första hjälp berättar att de sover på stationen och kokar sin mat själv.

Finland genom historien

Finland i krig

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet