Hoppa till huvudinnehåll

Vårtor under foten

Bild: YLE/Jessica Edén fotvårta,radiodoktorn,tår,vårta,webbdoktorn

8-årig flicka har i två år haft en vårta under foten. Hon och hennes föräldrar har utan resultat försökt få bort den med Verruxin och undrar om det finns andra knep. Hudläkaren svarar.

Vanliga vårtor (verruca vulgaris) är ofarliga tumörer i överhuden, förorsakade av papillomvirus. Om man har tålamod att vänta bildar kroppen så småningom antikroppar mot viruset och vårtorna försvinner av sig själva. Ofta kan detta dock ta ett par år.

Vårtor uppkommer ofta på händer, fingrar, fötter och tår, men kan i princip sätta sig var som helst.

Vårtor under fotsulan har en platt yta och trycks istället in i huden, till följd av att man går och står på dem. Runt en fotvårta bildas ofta ett område av lite hårdare och tjockare hud.

Vårtan kan förorsaka värk när man går.

Vad göra?

Vårtor under fotsulan behandlas på samma sätt som andra vårtor, men kan vara lite jobbigare att få bukt med än uppåtstående vårtor.

Receptfria geler eller vätskor (t.ex. Verruxin), innehållande salicylsyra och mjölksyra kan användas för att fräta bort vårtan. En hudläkare kan skriva recept på ett vaselinbaserat preparat med salicylsyra i högre koncentration.

För att medicinbehandlingen ska ha effekt krävs det dock både tålamod och lite arbete: Vårtan ska först blötas upp, genom t.ex. ett fotbad. Därefter ska huden filas ordentligt med sandpapper, rasp eller fothyvel – utan att huden under vårtan skadas. Till slut sätts medicinen på.

Proceduren borde helst upprepas varje kväll och under en lång tid.

Eftersom vårtor är smittsamma kan de sprida sig till intilliggande hud. Speciellt under foten uppträder de ofta i grupper.

Om man börjar få fler vårtor eller om man tycker att den konservativa behandlingen inte hjälper kan det vara skäl att låta en hudläkare ta bort dem.

Den vanligaste och mest smärtfria metoden är då kryobehandling, d.v.s. frysbehandling. Metoden är inte riktigt lika enkel att utföra på fotsulan som på andra delar av kroppen, eftersom huden på fötterna är mera smärtkänslig.

Vid en kryobehandling sprutar läkaren flytande kväve på vårtan. Följande dag har en blåsa bildats över vårtan. Blåsan skrumpnar så småningom ihop och faller av och under den finns i bästa fall bara normal hud.

Ofta måste dock behandlingen upprepas några gånger innan vårtan är helt borta.

På apoteken finns numera receptfria medel, med vilka man kan utföra en kryobehandling hemma. Dessa medel brukar dock inte vara tillräckligt effektiva på vårtor under fotsulan.

Smittar vårtor?

Vårtor förorsakas av ett virus, som kan smitta till en annan person. Eftersom viruset finns både i vårtan och i lossnade hudceller är det dock ganska omöjligt att helt undvika smitta. Vissa personer verkar dessutom ha större benägenhet att få vårtor än andra.

Att inte t.ex. låta sitt barn leka med en kamrat som har vårtor är därför en oftast onödig och ganska hårdhjärtad åtgärd. Risken att barnet ska få en smitta av just denna kamrat, men inte från annat håll, och att viruset faktiskt ska förorsaka vårtor hos barnet är ganska liten.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Kommentarer

En bekant påstod att han blivit av med sin vårta på handen genom att sätta en bit isoleringstejp över och hålla den där några dagar. Jag tyckte det lät idiotiskt, men har senare sett att "behandlingsmetoden" faktiskt finns nämnd också i den medicinska litteraturen.

Inlagt av

Magnesiumsulfatlösning (bittervatten) invärtes och silvernitrat utvärtes (lapispenna finns på svenska apotek) är huskurer från min barndom.

Inlagt av

En vårta fick jag bort med intensivanvändning av Tea-tree lokalt outspätt någon vecka. Det kom aldrig igen! Men Tea-tree är för starkt för barn. Ska bara användas på vuxna.

Inlagt av

Fick rådet att skära en skiva av en vitlöksklyfta och sätta på. Damen som gav rådet sa att den försvann efter två veckor, nu minns hon ej ens vilken fot den fanns under. Precis så gick det även för mig. BILLIGT, ENKELT och SMÄRTFRITT och SNABBT mot den medicinska vägen!!
Lycka till lilla flicka!

Tack, Jesper! Har ett annat verksamt ämne än de preparat man får på finländska apotek. Universitetsapotekets rådgivning bad hälsa att man ju i princip ska vara försiktig med postorderpreparat och kontrollera att man beställer från en pålitlig firma, men att det här ju inte är frågan om en egentlig medicin och att det knappast gör någon skada. Används en gång i veckan i högst fem veckor, enligt den bruksanvisning jag hittade.

Inlagt av

Stryk på "mjölk" från en maskros-stjälk. Några gånger räcker. Vårtan blir skarp och lossnar. Varför det funkar vet jag inte, men det funkar!

Inlagt av

Min dotter hade en seg vårta under foten i våras (2012) och en allmänläkare sade att hudläkare i dag rekommenderar isoleringstejp (silvertejp/jesustejp) för att ta bort vårtor. Vi bestämde oss för att testa och bytte tejpbiten varje eller varannan kväll och tammetusan, vårtan försvann efter en vecka! Den blev liksom fuktig och bara föll bort. Testa - billigt och enkelt var det. Det enda svåra var att komma ihåg att byta tejpbiten då den hade "glidit iväg" under foten :)

Intressant att höra om silvertejpet! Tack för det och andra tips! Senaste råd vi fick från en barnläkare: Slipa morgon och kväll med sandpapper grovlek 200 och sätt på Verruxin. Får se om det hjälper.

Inlagt av

Jag klippte bort min med en nagelklippare. Jag var tvungen att gå djupt för att få bort allt det svarta med det gjorde ej ont. Direkt efter bort klippningen så tvättade jag "såret" med desinficerande medel. Det tog 20 minuter och den är borta. Detta gjorde jag för 2 månader sedan ungefär.

Härligt med så många huskurstips! Tack för dem! Vår vårta försvann efter någon vecka med sandpapper, efter många års raspande och såsande med olika apoteksmedel. Någon förklarade det med att sandpappret aktiverar blodcirkulationen och kroppens eget försvar mot viruset.

Inlagt av

Jag vill dela med mig ett superenkelt sätt att bli av med vårtor under fötterna eller på händerna. Ingen fil, sandpapper, frysning behövs. Endast nagellack!

Lacka med vanligt nagellack ett tjockt lager på vårtan + området där omkring varje kväll, eller när lacken slitits bort. Efter någon vecka är vårtan borta.

Jag, min son och även min brors son har blivit av med ömma vårtor på fötterna på detta sätt. Min brorsson hade som liten många vårtor på sina fötter. Hans föräldrar lackade vårtorna varje kväll och efter en tid var vårtorna borta.

Någon sade mig att vårtan kvävs under lacken. Vet inte om detta stämmer men det har ingen betydelse bara man blir av med eländet.

Inlagt av

Vanlig tavelkrita, dvs. att dränka vårtan i tavelkrita, fungerar! Men måste göras morgon, middag och kväll.

Inlagt av

Hörde i radiodoktorn 23.10 om tipset med silvertejp på fotvårtor. Beslöt att testa på en irriterande vårta, och se, det fungerade direkt, vårtan försvann snyggt och prydligt på ett dygn!

Inlagt av

Fick i högstadiet, av skolsköterskan, tipset att på sommarlovet försöka gnida röda vinbär mot en vårta på fingret. Glömde att göra det, men på hösten kom jag ihåg tipset. Vi hade vinbär i frysen och varje kväll krossade jag ett bär på vårtan och satte på plåster. Efter 1-2 veckor försvann den.

Nyligen hade jag en vårta i pannan och köpte frysta vinbär i affären. Den hade bara svarta vinbär, så jag testade dem. I ett par kvällar krossade jag ett bär och satte en klick av innandömet på vårtan. Använde inget plåster. Sedan glömde jag att göra det fler gånger, men vårtan torkade liksom bort och blev en skorpa som lossnade efter några dagar.

Inlagt av

Nagellack funkar fantastiskt bra! Man stryker på nagellack på vårtan, då får den ingen luft och "kvävs" till slut. Stryk på varje dag i 1-2 veckors tid och vårtan har till slut förvandlats till död hud som det bara är att riva/skrapa bort.

Inlagt av

Hudfärgad tejp, som säljs i rulle och kan användas som plåster på sår, funkar också bra. Mera diskret än Jesus-tejp, om man vill sköta vårtor på synligare ställen.

Inlagt av

Syylend /Vårtfri som innehåller myrsyra fungerar bra (receptfritt på apoteket). Man ska bara se till att ta bort gammal torr hud och mjuka upp vårtan innan man applicerar preparatet. 1 ggr per vecka enligt bruksanvisningen, vårtan torkar och kroppen stöter bort den.

Inlagt av

Vi testade bl.a. silvertejp och nagellack på sonens vårta under foten, men ingenting hjälpte. Efter att vi penslat Syylend 3 gånger ( 1 gång/vecka som är lätt att komma ihåg i motsats till varje dag med många andra medel...) torkade vårtan bort och försvann! Rekommenderas!

Inlagt av

Jag tog bort mina fotvårtor med vinäger. Några droppar på en bomullstuss som jag tejpade över vårtan nattetid. Det blev rätt ömt runt vårtan, så jag tog bort en vårta åt gången av bekvämlighetsskäl. Efter ett par dagar blev vårtan svart och mjuk, och efter en vecka trillade den bort.

Inlagt av

Jag bor utomlands. När jag ett av barnen senast hade en vårta och jag tog upp saken under ett besök sa läkaren att tja,han tycker att det för det mesta är onödigt att ta bort vårtor. Visst, en vårta som orsakar besvär ska tas bort, men de som inte är i vägen eller orsakar smärtor kan lika bra lämnas där de är för att självläka.

Ett tips från mina föräldrars barndom har just precis med självläkning att göra: man tar en stump ullgarn, knyter den till en knut ovanför vårtan. Här kan man vid behov läsa en besvärjelse. Den lilla garnknuten placeras sen under en blomkruka. Sen väntar man en månad eller flera, kollar under blomkrukan. När knuten har multnat bort är vårtan borta.

 • Svenska Folkskolans Vänner stöder ÅA med stor summa

  Åbo Akademi har ansökt om donationer.

  SFV:s styrelse beslöt på sitt möte den 26 augusti att bifalla Åbo Akademis ansökan en donation för utbildningsområdena pedagogik och lärarutbildning, humanistiska vetenskaper och naturvetenskaper.

 • Aktiebolag ska rädda Bromarv

  Intresserade kan skriva på listor i byn.

  Svanhild Aaltonen tittar noggrant på informationen om ett aktiebolag i Bromarv. Aktiebolaget ska rädda Bromarv och nu kan den som är intresserad av bolaget skriva sitt namn på listor. Aaltonen säger att hon kan tänka sig att skriva på en lista.

Läs också

 • Ålands skattefria paketrally - så här fungerar det

  Nu planerar EU att också Åland ska måsta börja betala moms.

  Miljontals paket skickas årligen via Åland till Finland för att kringgå momsen. Det åländska skatteundantaget beror på att Åland inte hör till EU:s beskattningsområde. Nu planerar EU-kommissionen att skärpa reglerna och stoppa det åländska paketrallyt.

 • Existerande läkemedel kan kanske hjälpa i kampen mot zikaviruset

  Två läkemedelstyper har haft positiv effekt i labbtester.

  Inom forskarvärlden pågår en frenetisk kamp för att ta fram ett vaccin eller botemedel mot zikaviruset som sprider sig raskt över varmare delar av världen. Vid amerikanska universitet har man upptäckt att två läkemedelstyper som redan finns på marknaden möjligen kunde hjälpa till med att bekämpa viruset.

Webbdoktorn

 • Snabbkurs i hjärt-lungräddning

  Se vår video och fräscha upp minnet.

  Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, ger här en snabblektion i hjärt-lungräddning. Du som har gått en kurs i första hjälpen: Titta på videon och fräscha upp minnet. Du som inte har gått en kurs: Att trycka på bröstkorgen och hålla blodcirkulationen igång kan räcka för att rädda liv och det kan också du klara av.

 • Hjälp en medvetslös att andas

  Att öppna andningsvägarna är a och o.

  Förutom att ringa 112 är det viktigaste och enklaste du kan göra för att rädda livet på en medvetslös person att se till att andningsvägarna är öppna. Maaret Castrén, professor i akutvård, visar i två enkla videor hur du gör.

 • Heimlichmanövern

  Så gör du. Se vår video.

  Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur man gör Heimlichmanövern på en person som inte kan andas för att t.ex. en matbit täpper till andningsvägarna.

 • Brännskador

  Lär dig första hjälpen vid brännskador.

  En brännskada tränger inom 10-20 sekunder ner i underliggande vävnader om huden inte avkyls. Lär dig hur brännskador ska kylas ner och vilka brännskador som ska till sjukhus.

 • Avhuggna fingrar

  Handla rätt så kan det mesta sys fast igen.

  Vet du hur du ska bete dig om du själv eller någon annan hugger av en bit av fingret under arbetet med yxan? Det mesta kan sättas på plats igen, bara det förvaras rätt under transporten till sjukhuset.

 • Metkrok i fingret

  Så tar du ut en krok.

  Om metkroken fastnar i ansiktet, på halsen eller nära en led ska du söka hjälp hos utbildad vårdpersonal. I annat fall kan du plocka ut den själv, om du gör på rätt sätt och klarar av smärtan. Läs kirurgens råd härunder och hör hur han frigjorde en gädda från en sommargranne.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Ormbett

  Inget att leka med.

  Ett barn som blir bitet av en huggorm ska omedelbart bäras till bil, båt eller ambulans och föras till sjukhus. Också vuxna ska så fort som möjligt söka sig till en vårdenhet. De allvarliga symptomen kommer inte alltid genast, och när de börjar uppträda kan det vara för sent att hinna ta sig till läkare.

 • TBE (Kumlingesjukan)

  Färstingburen hjärninflammation är en allvarlig sjukdom.

  TBE står för tick-borne encephalitis, dvs. fästingburen hjärninflammation. TBE förorsakas av ett virus, som överförs från fästingens spottkörtlar när den bitit sig fast.

 • Myggburna sjukdomar

  Visste du att också finländska myggor kan sprida sjukdomar?

  Antalet fall av myggburen harpest är ovanligt stort i Finland just nu och väntas öka under september. Om det runt stället där myggan stack uppstår en rodnande upphöjning med en kraterliknande mitt ska du söka vård.

Hälsa

 • Olika regler för att simma gratis som pensionär

  65-åriga Grankullabor simmar gratis, Vandabon ska vara 70.

  Priserna för att simma varierar på olika håll i huvudstadsregionen. 65-åriga Grankullabor simmar gratis, medan Vandabon ska vara 70. I Esbo kan pensionären ta med en simkompis, utan extra inträde.

 • Forskare: Nytt effektivt vaccin mot bältros snart i hyllorna

  Nya vaccinet mot bältros betydligt effektivare än det förra.

  Finland deltar i ett stort forskningsprojekt där man tar fram ett nytt vaccin mot bältros. Forskningen visar att vaccinet är betydligt effektivare än det bältrosvaccin man använder idag. Det vaccin man hittills använt mot bältros är i princip ett vattkoppsvaccin vars dos man ökat avsevärt.

 • Arbetslivsgurun Guy Ahonen: Arbetet höll på att ta livet av mig

  Bristfälligt välmående i arbetet kostar 20 mrd euro årligen.

  Stressen fick Guy Ahonens immunförsvar att ge upp. Under en arbetsresa blev han medvetslös fem gånger. Det tuffa jobbet som direktör för Arbetshälsoinstitutet höll på att kosta honom livet.

 • Våga prata om hur du mår

  Tack för alla berättelser som kommit till #hurmårdu.

  Ett stort tack för alla berättelser som kom in till #hurmårdu. Radio Vega sände på söndag kväll en stor del av berättelserna om vägen ur depressionen upplästa av Svenska Yles redaktörer.

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa

 • "Koranen hjälper mig att somna om"

  Merjema Dizdarevic känner sig trygg då hon läser Koranen.

  Om Merjema Dizdarevic vaknar mitt i natten och är rädd, så hjälper det att läsa Koranen. Men då måste hon klä sig i slöja först. - Kvinnor ska inte läsa Koranen med håret framme, säger hon. Därför är det mera praktiskt att bara läsa något stycke utantill ibland. - Jag vet ju inte om det har någon betydelse, men det känns åtminstone tryggare, och jag har lättare att somna om.

 • Existerande läkemedel kan kanske hjälpa i kampen mot zikaviruset

  Två läkemedelstyper har haft positiv effekt i labbtester.

  Inom forskarvärlden pågår en frenetisk kamp för att ta fram ett vaccin eller botemedel mot zikaviruset som sprider sig raskt över varmare delar av världen. Vid amerikanska universitet har man upptäckt att två läkemedelstyper som redan finns på marknaden möjligen kunde hjälpa till med att bekämpa viruset.

 • Att hitta galenskapens språk

  Johanna Holmströms nya roman undersöker kvinnlig galenskap.

  Johanna Holmström skriver om den kvinnliga galenskapens historia. Hennes kommande roman utspelar sej på det historiska Själö mentalsjukhus för kvinnor - men hon vill frångå den alltför ofta förekommande sexualiserande tonen i fiktiva skildringar av kvinnors mentala ohälsa.