Hoppa till huvudinnehåll

Alla vill ha stora tissar och en fyllig rumpa

Bomba utropar mannen med en lustfylld blick. Sedan tittar han på min kompis trådsmala kropp och säger amazing, lite avmätt. Inte lika nöjd liksom.

Jag befinner mig på Zanzibar, en ö vid den östafrikanska kusten. Att vara lite fyllig och ha former är det ultimata kroppsidealet här. Och det är väl okej. För en gångs skull uppskattas de runda höfterna, den stora rumpan och de stora pattarna. Shit vad männen vill ha en. Ta på en, känna på och helst ha sex med en.

Det är underligt att den ultimata kroppen för en kvinna i Europa, den kropp som alla kvinnor vill ha, som alla suktar efter, är en smal kropp. (Okej då, kanske brudarna vill ha stora pattar, men annars skall det vara smalt och tunt för hela slanten). Men i andra världsdelar, som t.ex. på den afrikanska kontinenten är det absolut bästa att vara tjock. Fet. "You fat woman, you look good." Och så tar männen sig friheten att daska en lite lätt på rumpan. Eller krama om ens magfläsk. Och så tittar de med kåta ögon på en. Och visst känns det skönt att jag får uppskattning för något som jag är van vid att få skit för. Men jag är bara inte van vid allt detta fjäskande kring hur min kropp ser ut. Och jag lovar, kommentarerna tar aldrig slut. Det ropas på stranden, det ropas efter mig på gatan och till och med den lokala grönsakshandlaren frågor om han inte skulle få känna lite. Min vita hy och mina fylliga former. BOMBA liksom.

Förstås handlar det om gamla traditioner. I Afrika är det ett tecken på status, välfärd och rikedom om man är fet. Man mår bra och har tillräckligt med mat på bordet. Fast dessa gamla traditioner är nog nu är på väg att försvinna. Men trots det är det ett tecken på att en smal kvinna är fattig och då respekteras hon inte. I Mauretanien finns det till och med något så absurt som wife-fattening farms. Alltså läger dit kvinnor skickas för att bli gödda till fylliga och feta kvinnor.

Fatematou är manager på en Fat farm i Mauretanien, han säger såhär: "When they are small they don't understand, but when they grow up they are fat and beautiful"

Tjock eller smal. Bara man själv är nöjd heter det ju. Men man är ju aldrig nöjd med sig själv. Så är det bestämt helt enligt den finska lagen. Jag slutar faktiskt till slut bry mig om alla kommentarer tack vara en man som bor i samma trapphus som jag. Han är en mycket respekterad äldre herreman som berättar att han väldigt gärna vill att jag skall få träffa hans fru, "because my wife, she is big, big as a pig" säger han med det största och stoltaste leende jag någonsin sett.