Hoppa till huvudinnehåll

Missbildade djur i Östra Nyland

Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

I Östra Nyland har lantbrukarna och djuruppfödarna märkt att många kalvar har fötts döda, för tidigt eller varit missbildade.

Jordbrukarna Valborg Widell och Sten-Olof Böhls tycker att det har hänt mycket oftare än normalt.

Herbert Johansson talar om att deras katt Mirre fött döda ungar och en unge som var sex gånger så stor som normalt.

Kan detta ha ett samband med kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl?
Är jordburkarna oroliga i onödan? Eller finns det belägg för deras oro. Professor Matts Roos tycker inte man behöver vara överdrivet rädd. Man börjar lätt söka efter effekter. Ett litet material räcker inte till för att sätta upp statistik.

Doktor i molekylgenetik Christophe Roos säger att det inte är uteslutet att det radioaktiva nedfallet har inverkat, men det behöver inte vara det heller.

Det radioaktiva nedfallet spred sig mycket olika. I Liljendal, Lappträsk och Strömfors föll torrt radioaktivt nedfall mera än i resten av södra Finland.

Det största problemet är att man inte vet tillräckligt om radioaktiv strålning.

Läs mera:

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Läs mera:

Susanna Ginman om Tjernobyl, 1987

Strålningen i Finland efter Tjernobyl

1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet