Hoppa till huvudinnehåll

Lärare fick sparken efter FB-skriverier

lågstadieklass i finland
lågstadieklass i finland Bild: Yle beslöjade

Barnträdgårdslärare Tomi Ahosilta fick sparken av Helsingfors stad efter att staden hade reagerat på hans skriverier på webben. Ahosilta ställer upp i riksdagsvalet för partiet Förändring 2011 och har på sin kampanjsida på Facebook kommenterat olika invandrarfrågor, vilket fick staden att se rött.

Processen mot Ahosilta som jobbade som barnträdgårdslärare inom distriktet Parkstad-Jakobacka inleddes i januari när socialverket ville ha en förklaring på Ahosiltas skriverier på Facebook, där det också framkommit att han är anställd vid Helsingfors stad.

Ahosilta har kommenterat olika nyheter, bland annat en om att vissa skolor frångått kristet julfirande med en uppmaning att bojkotta de här skolorna. Dessutom har han skrivit att det räcker med en moske i Finland och om det inte är nog kan de berörda söka sig härifrån. Ahosilta har också kommenterat att det luktar underligt i matsalen men att det beror på att det fanns en grupp somalier på besök.

"Jag har handlat enligt lagen"

Ahosilta anser inte att han har brutit mot lagen.

- Jag har all rätt att som privatperson kommentera nyheter, säger han.

Stadens chef för personalpolitik Marju Pohjaniemi har inte känt till fallet innan Vega Huvudstadsregionen informerar henne, men säger att arbetstagare visst har rätt att yttra sig fritt.

- Vi följer inom staden lagarna gällande yttrandefrihet och arbetsvillkor och i vanliga fall kan arbetstagare fritt yttra sig. Yttrandefriheten står dessutom högt i kurs inom Helsingfors stad.

Dagvårdschef Urpo Lappi vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att man på ett allmänt plan inom staden strävar efter likabehandling och jämlikhet och att Ahosiltas beteende därför var olämpligt.

Tomi Ahosilta har tagit kontakt med en advokat men han hoppas på en lösning utan rättegång.


(Av Christoffer Gröhn)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen