Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad säljer brandkårshuset?

Får vi snart läsa en annons: brandkårshus till salu?
Får vi snart läsa en annons: brandkårshus till salu? Bild: YLE/Patrik Enlund torben grut

Tanken att sälja brandkårshuset i Jakobstad känns inte främmande, säger tekniska verkets chef Heimo Toiviainen. Om drygt ett halvt år töms nämligen nedre våningen när brandkåren får ett nytt och ändamålsenligt brandkårshus.

Efter att brandkåren flyttar ut återstår endast Teater Jakob och Pietarsaaren näyttämö på andra våningen.
- Brandkårshuset kunde ju bli restaurang eller nåt liknande, tycker Toiviainen.

Hittills är det bara frivilliga brandkåren som lämnat in en intresseanmälan för brandkårens utrymmen. FBK:arna som i dag huserar i husets källare tar gärna över när den ordinarie brandkåren flyttar ut, och det är en möjlig tillfällig lösning, anser Toiviainen.

Teatrar vill fortsätta

Teatrarna, Teater Jakob och Pietarsaaren näyttämö ställer anspråk på andra våningen. Där har funnits teaterverksamhet sedan 1913. Teater Jakobs föregångare var Teaterföreningen Dramaten. I brist på underhåll och pengar börjar teaterutrymmena vara nerslitna och oändamålsenliga.

I ett brev till staden skriver teaterföreningen att publikens krav växer, och det gäller inte bara fysiska utrymmen som scen och salong, det ställs också önskemål på repertoar, men pjäsvalet begränsas av utrymmena. Teater Jakob har sänt en lång lista på nödvändiga åtgärder som omspänner allt från foajé till hiss och inva-WC för rullstolsbundna, för att inte tala om att den lutande scenen daterad 1912 med numera kraftigt knarrande golv, borde ges en modernare tformning.

Renoveringsobjekt vållar bekymmer för staden

För tekniska verket är fastigheten ett bekymmer - utdömd som den är av arbetarskyddet och i dåligt skick. Liknande byggnader - som står tomma eller halvtomma och i dåligt skick råder det inte brist på. Rådhuset, gamla BB och socialhuset vid torget - där polisen höll till senast - är fastigheter som borde sättas i skick, men pengar saknas.
- Vad vill vi med brandkårshuset, frågar museichef Guy Björklund.
Åtminstone i Teater Jakob där Björklund är viceordförande, och ofta själv återfinns på scen, har man planer. Senast i det skedet om scenografiutbildningen flyttas från Vasa till Jakobstad, behövs förbättringar för teatrarna, påpekar Björklund.

(Av Roger Källman)

  • Jokerit red ut stormen – Tolvanen utökade målskörden

    Satte höstens sjuttonde KHL-mål när Jokerit vann igen.

    Två matcher utan mål fick räcka. Eeli Tolvanen satte höstens sjuttonde KHL-mål när Jokerit vann igen. ”Vi hade det tufft. Vi var inte på topp”, säger Jukka Jalonen.

  • Forskare om Finlands linje i vårdnadsbeslut: "Skamligt"

    Barn tvingas bland annat att vistas med våldsam förälder.

    Hot om våld borde uppmärksammas bättre i vårdnadsbeslut vid skilsmässor, anser Förbundet för mödra- och skyddshem. Barn får till exempel vistas oövervakat med en förälder som har varit våldsam, vilket går stick i stäv med en konvention som Finland har förbundit sig till.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten