Hoppa till huvudinnehåll

Sömnlöshet och sömnmediciner

Sömn
Sömn Bild: YLE sömnlöshet

Sömnmediciner kan vara nog så underbara ibland, men visste du att både djupsömnen och drömsömnen lider av äldre typens sömnmedel? De nyare kan å sin sida ge ångest när vi vaknar och locka till att dämpa ångesten med en ny tablett.

Visste du att de många sömnmediciner stannar kvar i kroppen upp till flera dygn? Och att många sömnmedel gör att vi sover mindre djupt och bearbetar dagens händelser sämre? Men att de flesta människor kör bil bättre efter att ha tagit sömnmedicin och sovit än efter att ha sovit dåligt utan medicin?

Neurolog Christer Hublin berättar hur sömnmedel påverkar kroppen och hjärnan och delar med sig av andra sömntips.

Här kan du läsa de nationella vårdrekommendationerna för sömnlöshet (på svenska)
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn