Hoppa till huvudinnehåll

Populismens frammarsch granskas i ny rapport

Bild: Yle partifullmäktigemöte

Finland kan förändras mycket om Sannfinländarna går framåt i riksdagsvalet och blir regeringsparti. Det här framgår av en ny rapport som granskar extremrörelser och populism i Europa. Rapporten har författats av finländska och andra nordiska skribenter.

Björn Sundell ansvarar för samhällsanalys vid tankesmedjan Magma. Han har tillsammans med Karina Jutila skrivit avsnittet om Sannfinländarnas utveckling. Och han är bekymrad över vad deras valseger kan innebära för Finland.

- Det är oroande hur snabbt länder förändras när populismen får en stark position. Vi har i till exempel Danmark och Holland sett hur populismen förändrar ett tolerant land till intolerant. Det är en utveckling som kan ske på några år. Vi hoppas att det inte ska ske i Finland, säger Sundell.

En regering där Sannfinländarna ingår skulle få politiken att se väldigt annorlunda ut, tror Sundell.

- Vi har redan fått en föraning i diskussionen om Finland ska vara med om att hjälpa de europeiska länder som är i trångmål. Det blir mycket besvärligare för Finland att samarbeta inom euroområdet med Sannfinländarna i regeringsställning, säger Sundell.

Fara för spridning

Enligt Sundell har skillnaderna i medierapporteringen mellan Sverige och Finland varit stora. I Sverige har mediernas kritik mot Sverigedemokraterna varit skarp - i Finland har Sannfinländarna upplevts som ett pikant, färggrant fenomen i politiken.

- Det är lite naivt. Man borde istället analysera de enskilda medlemmarnas, kandidaternas och bloggarnas uttalanden, och se var främlingsfientligheten och bristen på tolerans finns, säger Sundell. Det farliga är om tongångarna sprider sig från Sannfinländarna till andra partier.

I rapporten lyfts valfinansieringshärvan fram som en av de största orsakerna till Sannfinländarnas framgång. President- och EU-valet har också gett Timo Soini utrymme i offentligheten.

Sannfinländarnas popularitet har gått upp i takt med att den invandringskritiska debatten har ökat. Artikelskribenterna konstaterar ändå att Soini tydligt tog avstånd från rasism då riksdagen behandlade utlänningslagen år 2009. Ändå var stödet för Sannfinländarna då tio procentenheter lägre än nu.

Mot muslimer, mot judar, mot romer ...

Den svenska journalisten och författaren Lisa Bjurwald lyfter i sin artikel bland annat upp skillnader hos populismen i de olika europeiska länderna. Enligt henne varierar måltavlorna för attackerna.

- Vissa har insett att hets mot muslimer ger bra resultat vid valurnorna. Andra håller fast vid judehatet. De vet att de inte kan vinna val med dess hjälp, men antisemitismen är så starkt innästlad i ideologin hos dem .

- I Öst- och Centraleuropa har förföljelsen av romer ökat. Antiziganismen är gemensam för både militanta gaturörelser och framgångsrika politiska partier.

Lisa Bjurwald menar att toleransen för rasismen i Europa har vuxit sedan 1990-talet.

- På sätt och vis är det svårare i dag att motarbeta extremismen. Helst av allt skulle jag se en gemensam europeisk strategi, till exempel på EU-nivå, för att bemöta hotet.

Bjurwald poängterar också mediernas roll när de lyfter fram högerextrema och populistiska partier.

- Det viktigaste är att man inte låter dem diktera villkoren för debatten. Journalisterna har en otroligt viktig roll när det gäller att blottlägga de här partiernas hemliga agenda. Det krävs mycket tuffare granskning än av vanliga partier.

Fransk extremhöger har vind i seglen

I Frankrike väntas högerextrema Front National göra bra ifrån sig under lokalvalet i helgen. Partiets nya ledare Marine Le Pen framstår som en farlig utmanare till Nicolas Sarkozy i presidentvalet 2012.


(Av Mikael Schulman)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes